Topmusici uit de hele wereld strijken 2 weken lang neer in Zeist

Een van de studenten repeteert op het gras van het Zusterplein
Een van de studenten repeteert op het gras van het Zusterplein © Thomas Sykora
Zeist - Twee weken lang barst Zeist uit zijn muzikale voegen tijdens de Zeister Muziekdagen, met topmusici uit alle windstreken. Het internationale kamermuziek festival strijkt neer in de 18e eeuwse kerk van de Evangelische broedergemeenschap, vlakbij Slot Zeist. Zakelijk leider Russell Postema: "We hebben hier de wereldtop door onze artistiek leider Alexander Pavlovsky, de eerste violist van het Jerusalem Quartet, ik mag wel zeggen, een van de beste strijkkwartetten ter wereld. Met zijn netwerk kan hij heel veel musici hier uitnodigen in Zeist. Dat maakt het heel bijzonder."
Zeist staat bol van de strijkkwartetten
De internationale topmusici komen niet alleen naar Zeist om op te treden. Ze geven ook masterclasses aan jonge talenten. Een van de docenten is Alexander Pavlovsky. In de begindagen van het festival, halverwege de jaren 90 van de vorige eeuw, kwam hij als student naar Zeist. Niet lang daarna werd hij uitgenodigd om hier op te treden en zelf een paar masterclasses te geven. Ruim 20 jaar later werd hij artistiek leider van het festival. "Mijn muzikale ontwikkeling liep op een bepaalde manier parallel met de ontwikkeling van het festival. Sinds de eerste keer dat ik hier kwam, ben in echt verliefd geworden op het festival, op de omgeving en op de mensen die hier komen."
Alexander Pavlovsky geeft een masterclass
Alexander Pavlovsky geeft een masterclass © Thomas Sykora
Die masterclasses zijn een belangrijke pijler van het festival. Studenten vanuit de hele wereld komen 2 weken naar Zeist voor lessen en optredens. Russell: "Op het conservatorium leren ze wel hun instrument heel goed te beheersen, maar wat ze daar zelden meekrijgen is de ervaring van het werken met topmusici uit de hele wereld en concertervaring op te doen. Dat bieden wij."
Die concerten door de studenten zijn niet alleen voor publiek dat wel vaker naar een klassiek concert gaat. Ze spelen ook op plekken die niet zo voor de hand liggen, zoals in verzorgingshuizen, in gevangenissen en voor mensen met een beperking. Russell: "Ze krijgen een heel andere feed-back van deze mensen. Bijvoorbeeld een van de ensembles speelde voor gehandicapte kinderen. Ze waren geëmotioneerd door de reacties die ze kregen van die kinderen, die zo anders reageerden dan dat zij gewend waren."
Naast de kamermuziekconcerten is er ook een randprogrammering. Bijvoorbeeld een gratis voorstelling in het Slottuintheater met een circusorkest en Frank en René Groothof, maar ook een lezing van Erik Scherder over de invloed van muziek op het kinderbrein, met begeleiding van het Nederlands Jeugd Strijkorkest.
De Zeister Muziekdagen zijn van 13 t/m 27 augustus.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.