Politiepost na explosies in Hoef en Haag, maar zorgen over veiligheid blijven: 'Ze hebben overal maling aan'

De tijdelijke politiepost in Hoef en Haag
De tijdelijke politiepost in Hoef en Haag © Politie Utrecht
Hoef en Haag - Zijn huissleutels liggen voortaan naast z'n bed en de brievenbus wordt dichtgemaakt, zodat er niets naar binnen gegooid kan worden. Binnenkort komen er camera's bij de voor- en achterdeur. "Je weet het maar nooit", aldus Robert Terbeek. Bij het huis van zijn dochter, in dezelfde straat in Hoef en Haag, ging afgelopen vrijdagochtend een explosief af.
"Het is alsof er een bom ontploft is", vertelt hij over de schade daar. Op de plekken waar de voordeur en een raam hebben gezeten, zitten nu houten platen. Binnen is het een bende. Complete tussenmuren zijn door de klap weggeslagen. "Het is zo'n krachtige ontploffing geweest. Alle deuren zijn eruit geslagen. Eén deur ligt over het ledikantje van mijn kleinzoon."

Wat is er aan de hand in Hoef en Haag? Zaterdag 2 juli werd het dorp voor het eerst opgeschrikt door een explosie, bij een woning aan de 2e Poortstraat. De politie liet toen weten dat het vermoedelijk een ‘gerichte actie’ was en ging uit van een link met drugscriminaliteit. Een 42-jarige verdachte werd aangehouden, hij zit nog vast.

Afgelopen vrijdag was er opnieuw een explosie, nu bij een huis aan de Hagesteinsestraat. Maar in dit geval tast de politie nog in het duister waarom uitgerekend dit huis getroffen is. De politie doet nog onderzoek en kan nog niet zeggen of er wellicht sprake is geweest van een vergissing. Bij beide explosies raakte niemand gewond.

Burgemeester Sjors Fröhlich over de explosies in Hoef en Haag

Politiepost voor de deur

Sinds afgelopen vrijdag staat er een politiepost aan het begin van het dorp, pal voor het huis van zijn dochter. Of hij zich daardoor veiliger voelt? "Nee", zegt Terbeek. "We weten ook dat die hier niet eeuwig staat. Dat kan ook niet, natuurlijk. Maar wat als die straks weer weggaat? Bovendien: wie dit gedaan heeft, heeft overal maling aan."
Sjors Fröhlich, de burgemeester van Vijfheerenlanden, waar Hoef en Haag onder valt, snapt de gevoelens van onveiligheid. “Dat gevoel zou ik ook hebben als ik daar zou wonen. Voor mij is het natuurlijk onmogelijk om 100 procent veiligheid te garanderen of te garanderen dat dit nooit meer gebeurt, dat ga ik dus ook niet doen. Wat ik wel kan garanderen is dat wij er alles aan doen om dit te voorkomen. Daar kunnen de inwoners van op aan.”

Na de explosie van afgelopen vrijdag zijn diverse veiligheidsmaatregelen genomen in Hoef en Haag. Naast de tijdelijke politiepost staan er meer camera's en rijden agenten vaker rond. Het is nog niet bekend hoe lang de maatregelen van kracht blijven. Volgens de politie Midden-Nederland blijft de politiepost "in ieder geval deze week" staan.

Inwoners Hoef en Haag reageren op komst politiepost

'Heel willekeurig'

Terwijl bij een eerdere explosie een maand geleden de politie een link legde met drugscriminaliteit, is nu nog de vraag waarom dit huis is 'gekozen'. "Het is heel willekeurig", zegt Terbeek. "M'n dochter en schoonzoon hebben een normale baan. Ze staan altijd voor iedereen klaar en zijn geliefd in de buurt."
Ondertussen kan het gezin voorlopig niet naar huis. De woning is nog gesloten voor onderzoek en bovendien onbewoonbaar. Het stel en hun zoontje wonen daarom tijdelijk bij Terbeek en zijn vrouw. Hun spullen liggen nog in hun eigen huis. "Ze hebben niks. Ze mochten één minuut naar binnen om hun paspoorten en autosleutels te pakken."

Bloemen en speelgoed

De gevolgen zijn kortom groot. "Het huis moet helemaal gestript worden", aldus Terbeek. Hij roemt overigens zijn buurtgenoten, van wie velen bloemen, speelgoed en andere spullen zijn komen brengen. "Hartstikke lief."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.