Utrechter die vriend neerstak na ruzie over telefoon schuldig bevonden, voorwaardelijke straf

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Amersfoort - Een 21-jarige Utrechter die terecht stond voor poging tot doodslag op de neef van zijn vriendin is door de rechtbank schuldig bevonden. Het slachtoffer werd tijdens een nachtelijke wandeling van achteren net onder zijn schouderblad in zijn rug gestoken na een ruzie over een telefoon. De man, die destijds 19 jaar was, krijgt 184 dagen jeugddetentie opgelegd, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Omdat hij al vier dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij de cel dus niet in. Daarnaast heeft hij een werkstraf van 200 uur gekregen.
Op zaterdag 15 mei 2021 maakten de Utrechter samen met zijn vriendin en haar neef een nachtelijke wandeling door Amersfoort. Waar de sfeer eerst ontspannen was, sloeg de sfeer op de weg terug naar huis plotseling om toen er discussie ontstond over relaties die de man erop na zou houden. Het slachtoffer pakte zijn telefoon en gaf die aan zijn nicht. Om te verhinderen dat die in zijn telefoon zouden kijken, probeerde de Utrechter zijn telefoon terug te pakken.

Tegen de grond gewerkt

Hij pakte zijn vriendin stevig beet en trok het mobieltje uit haar handen. Haar neef kwam toen tussenbeide en gooide de Utrechter tot twee keer toe hard tegen de grond. Toen alles gesust leek, haalde de man een vouwmes uit zijn zak en stak de neef van zijn vriendin in de rug. Die laatste wilde op dat moment juist weglopen van de situatie.
De officier van justitie eiste 12 maanden jeugddetentie tegen de Utrechter, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank kiest er nu dus voor om enkel een voorwaardelijke straf op te leggen, met name vanwege de context waarin het incident zich afspeelde. Daarmee wordt gedoeld op het afpakken van de man zijn telefoon en feit dat hij tot tweemaal toe tegen de grond werd geduwd. De rechtbank stelt dat hoewel deze omstandigheden zijn handelen absoluut niet rechtvaardigen, hieruit wel blijkt dat ook het slachtoffer een aandeel heeft gehad in het ontstaan van de conflictsituatie. De rechtbank laat weten dit in "strafverminderende zin" mee te wegen.

Bijzondere voorwaarden

De rechtbank heeft ook een aantal bijzondere voorwaarden verbonden aan de voorwaardelijke straf. De reclassering had al geadviseerd de man een (deels) voorwaardelijke straf op te leggen en daaraan de voorwaarden te verbinden van een meldplicht, de verplichting om mee te werken aan een ambulante behandeling en de verplichting om dagbesteding te vinden. Dit omdat volgens de reclassering de Utrechter geneigd is tot het internaliseren van klachten, waarbij hij spanningen opkropt en over weinig manieren beschikt om zijn negatieve gevoelens te uiten. Mits hij behandeld wordt, wordt het recidiverisico als laag gezien.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.