Provincie belooft beterschap en geeft geplaagde Eembrug grote opknapbeurt, ook N414 op de schop

© Caspar Huurdeman Fotografie
Eemnes - De provincie gaat groot onderhoud plegen aan de Bisschopsweg (N414) en de Eembrug die aan de weg ligt. De brug wordt al lange tijd geteisterd door storingen, wat tot gevaarlijke verkeerssituaties en vertraging kan leiden. "Zoals bekend kent de brug veel storingen, die adequaat en op korte termijn moeten worden verholpen", laat provinciewoordvoerder Stijn Terlingen weten.
Brugdelen die omhoog staan, slagbomen die omlaag blijven hangen en verkeerslichten die zonder reden maar blijven knipperen. Dat moet de provincie niet gewild hebben toen de Eembrug in september 2020 een revisie kreeg. De provincie bestempelde ze eerst nog als ‘kinderziektes’, maar van kinderziektes mag je verwachten dat ze op een gegeven moment overgaan. Dat is bij de Eembrug tot nu toe nog niet het geval.
We zijn inmiddels tientallen storingen verder, waarbij vaak brugwachters ingezet moesten worden om de brug handmatig te bedienen. In september van vorig jaar liet de provincie nog een aantal slagboomonderdelen van de brug vervangen, waarna de rust even terugkeerde. Maar in april bleef de fietsbrug een uur lang omhoog staan en vorige week was het opnieuw raak toen de slagbomen halfhoog bleven hangen.

Werkzaamheden

Uit een brief die aan bewoners en ondernemers in Baarn en Bunschoten-Spakenburg is gestuurd, valt te lezen dat de weg en de brug tussen 14 september en 18 oktober flink op de schop gaan. “Het verhelpen van de storingen behoort nadrukkelijk ook tot de werkzaamheden”, laat de provincie weten.
De door storingen geteisterde brug krijg een flinke opknapbeurt. Zo wordt de beweegbare brugval vervangen, net als de slijtlaag van de aanbruggen. Ook wordt het beton van de brug hersteld en krijgt de brug zogenoemde kathodische bescherming die corrosie moet tegengaan. De provinciale weg krijgt nieuw asfalt en nieuwe markering, en er komt een bermverharding.
Tijdens de werkzaamheden is de N414 afgesloten vanaf de kruising met de Geerenweg tot en met bedrijventerrein de Kronkels in Bunschoten-Spakenburg. Voor de scheepvaart geldt dat er tussen 19 en 26 september alleen tussen 6:00 en 7:00 uur ’s ochtends gevaren kan worden. Van 14 tot en met 17 oktober is er helemaal geen vaarverkeer mogelijk. Ondernemers en bedrijven worden op 24 augustus tijdens een informatiebijeenkomst in het Baarnse restaurant Eemlust bijgepraat over de plannen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.