Anti-abortusdemonstranten blij met uitspraak rechter over betooglocatie, grote zorgen bij abortusbuddy's

Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht
Abortuskliniek het Vrelinghuis in Utrecht © RTV Utrecht
Utrecht - Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen is blij met de uitspraak van de rechter die vandaag oordeelde dat anti-abortusbetogers van Jezus Leeft, die voor de Utrechtse abortuskliniek wilden demonstreren, onterecht een andere plek toegewezen hebben gekregen. In plaats daarvan moesten ze 100 meter verderop staan. Maar de gemeente, die een stokje voor stak voor de demonstratie, kon het besluit volgens de rechter onvoldoende onderbouwen. Utrechtse abortusbuddy's maken zich grote zorgen over de gevolgen van dit oordeel van de rechter, omdat nu onduidelijk is wat dit gaat betekenen voor vrouwen die in de Utrechtse kliniek een afspraak hebben voor een abortus.
Ruim een jaar geleden kondigde Jezus Leeft aan te demonstreren voor de Utrechtse abortuskliniek. Op 5 mei 2021 zouden ze voor de ingang van het Vrelinghuis aan de Biltstraat staan. Burgemeester Sharon Dijksma greep in en besloot dat de demonstranten alleen op een laad- en losplek mochten staan, op 100 meter afstand van de kliniek. De stadsbestuurder liet weten dat dit niets te maken had met het creëren van een bufferzone voor demonstraties, maar om verkeersonveilige situaties te voorkomen. In die tijd moest er nog anderhalve meter afstand worden gehouden vanwege corona. Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.
"Ik had niet anders verwacht", reageert hij in een reactie op de uitspraak. Wel vindt hij het 'te gek voor woorden' dat hij en zijn medestanders beschuldigd zijn van het lastigvallen van mensen. Van Ooijen zegt daarbij dat hij altijd dacht dat Utrecht een liberale stad was, nu concludeert hij dat de stad in verzet gaat als je niet in 'hun plaatje' past. "Wij doen niets kwaad op het gebied van verkeersveiligheid of het intimideren van kliniekgangers."

Mogelijke gevolgen uitspraak

Utrechtse abortusbuddy's zijn onthutst over deze uitspraak van de rechter en maken zich grote zorgen over de vrouwen die ze van en naar de kliniek begeleiden. "Wij krijgen hele teleurgestelde reacties van onze buddy's", vertelt Djoeke Gerding van Stichting Samen naar de Kliniek. Zo laten de vrijwilligers van de stichting weten dat ze de uitspraak en mogelijke gevolgen heel naar vinden. "En dat begrijp ik, want dit betekent gewoon dat de kans heel groot is dat zij vaker demonstranten tegenkomen die recht voor de kliniek staan. Dat is natuurlijk heel intimiderend en vervelend."
Van Ooijen is het daar totaal niet mee eens en zegt met de demonstraties baby's te willen redden. Jezus Leeft is ook van plan om veel vaker demonstraties voor de deur van de kliniek te houden. Of dit ook mag is nog onduidelijk is, want de uitspraak is geen garantie dat Jezus Leeft nu alsnog voor de kliniek mag demonstreren. Burgemeester Dijksma moet van de rechter een nieuw besluit nemen over waar de anti-abortusbetogers mogen demonstreren. Binnen zes weken moet er een nieuw besluit komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.