Bilthovense vrouwen die worden verdacht van uitbuiting verstandelijk beperkte vrouw weer op vrije voeten

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
Bilthoven - De moeder en dochter uit Bilthoven die op 12 juli werden aangehouden op verdenking van arbeidsuitbuiting, zijn weer op vrije voeten. Volgens de arbeidsinspectie hebben zij zeven jaar lang een verstandelijk beperkte vrouw gedwongen om huishoudelijk werk te verrichten. Het onderzoek naar de twee loopt nog, maar zij mogen dat van de rechter in vrijheid afwachten. Ze zijn wel allebei nog steeds verdachte in de zaak.
De dochter werd drie dagen na haar aanhouding al vrijgelaten. De moeder bleef in eerste instantie vastzitten, maar de rechter besliste na twee weken dat ook zij niet langer vast hoefde te blijven zitten. Het Openbaar Ministerie is het niet eens met de vrijlating van de moeder en heeft laten weten in beroep te gaan tegen die beslissing. Wanneer dit beroep dient, is nog niet bekend. Ook de datum waarop de twee vrouwen voorgeleid worden is nog onbekend.
De moeder en dochter van respectievelijk 56 en 32 jaar wonen in dezelfde straat in Bilthoven. Het slachtoffer woonde bij één van hen in huis en zou tussen 2014 en 2021 in de gezinnen van beide verdachten hebben moeten werken. Of zij in die tijd ook het huis niet uit mocht, wordt nog onderzocht.

Arbeidsinspectie en OM

In 2021 deed het slachtoffer melding van de situatie bij de politie. Hierna kreeg zij onderdak van de Arbeidsinspectie, die vervolgens in samenwerking met het OM een onderzoek instelde.
Dat onderzoek leverde enkele weken geleden voldoende aanknopingspunten op om de twee vrouwen aan te houden. Het verdere onderzoek loopt nu nog, zo laat het OM weten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.