Ondanks droogte nog genoeg drinkwater, maar: 'Denk goed na over je verbruik'

© Utrechts Landschap
Provincie Utrecht - Nederland kampt met een watertekort. Vitens doet er naar eigen zeggen alles aan om het drinkwater in de provincie goed te verdelen. Tegelijkertijd doet het leidingbedrijf een dringend beroep op alle Utrechters. "Denk eens na hoeveel drinkwater je nodig hebt."
Jeroen Brunings neemt de douche als voorbeeld. Acht minuten douchen kost zeventig liter drinkwater. "Maak daar eens vijf minuten van."

Wat we zelf kunnen doen?

Mensen die hun tuin nat willen houden, kunnen dat het best doen vanuit een regenton en dus niet met drinkwater. Met dat water kan je ook het toilet doorspoelen. "En sla het wassen van de auto een keer over", zegt Brunings van Vitens. "We willen niet het opgeheven vingertje opsteken, maar meer bewustzijn creëren. We merken al dat mensen de tips oppakken."
Milieu Centraal legt uit hoe we water kunnen besparen
Waar mensen zeker niét op moeten besparen, is drinken. Met de hoge temperaturen is het heel belangrijk dat mensen voldoende water binnen krijgen, zegt Vitens. Ook op handen wassen moeten mensen in het kader van hygiëne niet bezuinigen.

Alarmfase 2: feitelijk watertekort

Nederland heeft een Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling. Die bepaalde gisteren dat het dreigingsniveau 1 (dreigend watertekort) wordt verhoogd naar 2 (feitelijk watertekort). De droogte wordt veroorzaakt door de lage waterstand in de grote rivieren, het warme weer en het gebrek aan regen. Toch denken experts dat dreigingsniveau 3, een nationale crisis, er niet zal komen.
Ook Brunings denkt dat het zo ver niet zal komen. In Utrecht zal in alle huizen gewoon water uit de kraan blijven komen. "Omdat we aan de knoppen draaien in het hele netwerk van pijpleidingen. Zo zorgen we dat het water goed verdeeld wordt."
Vitens is goed voorbereid op de droogte na de 'extreem tropische' zomer van 2018. "Dat is aanleiding geweest de noodklok te luiden", zegt Brunings. Dus is Vitens nog meer dan anders op zoek naar nieuwe waterbronnen. "Dat is altijd een grote uitdaging. Omdat we het ook willen doen in goede balans met natuur. We kunnen niet zomaar overal de grond leeg trekken."
Op bezoek bij waterbedrijf Vitens
Wordt het tekort ooit zo groot dat het water een keer op is? "Dat is in een glazen bol kijken. Op dit moment valt nog ieder jaar meer regenwater. De grote uitdaging is het niet af te laten vloeien. We moeten als Nederlanders leren het beter op te vangen en vast te houden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.