9000 kilometer en 400 uur op de trekker: boer Paul Fontaine is terug van de Noordkaap

© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De Bilt - Met de trekker naar het noordelijkste puntje van ons continent en weer terug: boer Paul Fontaine uit De Bilt ging de uitdaging aan om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Zes weken was hij onderweg, maar de toch naar de Noordkaap is volbracht. Gisteren kwam hij thuis - precies op tijd voor zijn verjaardag - en werd hij warm onthaald door vrienden en familie.
Op woensdagmiddag druppelen familie en vrienden langzaam binnen op de boerderij van Paul. De tuin en het huis zijn versierd, volledig in stijl van een 50ste verjaardagsfeest. De dj draait feestmuziek en op Facebook is live te volgen dat Paul steeds dichterbij komt. “Ik word nu wel zenuwachtig”, hoor je hem zeggen.
Op 21 juni vertrok hij met zijn hond Geisha op de trekker. Zo’n 9000 kilometer reed hij, vanaf zijn boerderij in De Bilt naar de Noordkaap in Noorwegen. In totaal zat hij zo’n 400 uur achter het stuur. Het idee voor de actie ontstond toen hij hoorde dat een goede vriendin van hem kanker had. Hij wilde in actie komen om aandacht te vragen voor kankeronderzoek.
9000 kilometer en 400 uur op de trekker: boer Paul Fontaine is terug van de Noordkaap

50.000 euro als cadeautje voor 50e verjaardag

Op de dag van terugkomst heeft hij nog een laatste actie om extra geld in te zamelen. “Ik vraag iedereen of ze op mijn 50e verjaardag 50 euro willen doneren. Als er 1000 mensen zijn die 50 euro hebben gedoneerd, heb ik 50.000 euro extra opgehaald. Dit lijkt me een mooi moment om nog wat extra geld in te kunnen zamelen met mijn actie, dat gebruikt zal worden voor kankeronderzoek.”
© RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De reis is hem goed bevallen. Als het kon, zou hij morgen weer vertrekken. “Noorwegen is zo ontzettend mooi, ik had niet gedacht dat een land zo mooi kon zijn. Wat een woeste natuur en immens grote bergen, overal waar je kijkt is water. Het was prachtig.” Onderweg houdt de boer een blog bij met foto’s en video’s over wat hij allemaal meemaakt.
Naast het land hebben de mensen die hij onderweg heeft ontmoet ook veel indruk op hem gemaakt. “Ik ging natuurlijk op reis met een doel: geld inzamelen voor kankeronderzoek. Tijdens mijn reis heb ik veel mensen ontmoet die te maken hebben gehad met deze ziekte. Hier heb ik hele mooie gesprekken over kunnen voeren waardoor ik met een nog beter gevoel mijn doel heb behaald.”
Hoeveel geld hij in totaal heeft opgehaald weet hij nog niet. “Ik hoop met deze laatste actie nog meer geld in te zamelen en dat daardoor de teller nog een tijdje zal blijven lopen. Nu eerst even nagenieten van het grootse onthaal.”

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Regio TV De Bilt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.