Utrechtse wijnboeren blij met heet en droog weer: 'Voor de druif is het nu prima'

© Pixabay
Provincie Utrecht - Boeren, waterschappen en drinkwaterbedrijven zijn bezorgd over de aanhoudende droogte en hitte. Maar voor een groep Utrechtse wijnproducenten is het prima weer. De klimaatverandering maakt dat Nederland in de toekomst een prima wijnland kan worden.
Twee jaar geleden zette een groep Utrechters twee wijngaarden op: een in het centrum bij de Van Asch van Wijckskade en een bij stadslandbouw-initiatief De Koningshof (aan de Koningsweg). "Voor de druif het nu prima weer", zegt initiatiefnemer Joop van der Meer. "Maar het moet ook weer niet té warm worden. Als temperatuur boven de 30 graden komt vindt de druif het niet zo lekker meer en gaat ie in een overlevingsmodus."

Nederlandse en zelfs Deense wijn

Wijn verbouwen in een land als Nederland. Dat klinkt gek, maar volgens Van der Meer is het een logisch gevolg van klimaatverandering. "Door opwarming van de aarde is de grens waarboven je wijn kan verbouwen naar het noorden opgeschoven. Vroeger was Parijs de grens. Nu is dat het noorden van Nederland. Ik heb zelfs gehoord dat in Denemarken al wijn verbouwd wordt."
Als alles meezit wordt volgend jaar de eerste Utrechtse wijn opgeleverd. Van der Meer hoopt op tweehonderd flessen. 'Wijn uit Utrecht' moet het gaan heten. "We hebben een deskundige in ons midden die ons begeleidt bij het maken van goede wijn. Wat er zo leuk aan is? Het drinken van de wijn natuurlijk!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.