Wasstraat doet goede zaken, ondanks watertekort: 'Ik douche vanavond wel iets korter'

© RTV Utrecht / Peter Knieriem
Zeist - Wie langs de carwash aan de Huis ter Heideweg in Zeist rijdt hoort constant het geluid van hoge drukspuiten. De velgen van de ene na de andere auto wordt er weer brandschoon gespoten. Daarna gaan ze door de wasstraat. "Momenteel is het best druk, we wassen lekker door", zegt eigenaar van de carwash Ramazan Cildir,
"Tja, het is wel iets rustiger vanwege de vakantieperiode, en je merkt ook dat mensen meer de wasboxen gebruiken, waarbij ze zélf de auto wassen, maar je ziet het: ook de wasstraat gaat gewoon door."
Een man met een witte Ford zit op dat moment te wachten totdat zijn auto er straks weer als nieuw uitziet. "Ik kom net uit Italië, ik heb een lange rit gemaakt. Dus hij moest echt even schoongemaakt worden. Hier doen ze dat op een goede manier."
Bij de wasstraat in Zeist hebben ze het gewoon nog druk
De overheid adviseert vanwege het watertekort om bijvoorbeeld geen zwembadjes te vullen, iets korter te douchen en het wassen van de auto even uit te stellen. Maar dat is voor de man van de Ford geen reden om zijn auto wat langer vies te laten. "Volgens mij valt het allemaal wel mee. Morgen gaat het weer regenen dus dan komt het water wel weer op peil hoor."
Toch wordt er door de klanten van de carwash wel degelijk nagedacht over het besparen van water. "Ik douche vanavond wel iets korter om deze wasbeurt te compenseren", zegt een jongen wiens bedrijfsbus net door de wasstraat wordt gehaald.

Zuinige hogedrukspuiten

Overigens is de carwash zelf ook bezig met waterbesparing, vertelt eigenaar Cildir. Zo wordt er met speciale hogedrukspuiten ongeveer een derde minder water verspild. "En we hebben een dakoppervlakte van 650m2. Het water dat op ons dak valt, wordt gefilterd en weer gebruikt om onze auto's mee te wassen."
Ondertussen rijden vieze busjes en auto's de parkeerplaats op om er aan de voorkant van de carwash weer schoon uit te komen. En ook de speciale hondenwasstraat wordt regelmatig gebruikt. Cildir: We zitten hier vlakbij het bos en daar worden de honden nogal vies. Dus dan is deze hondenwasserette ideaal. Mensen wassen hun hond toch liever buitenshuis dan binnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.