Overleg boeren en kabinet van start in Utrecht: 'Wij twijfelen niet aan de wetenschap'

© Provincie Gelderland
Provincie Utrecht - Onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes gaan boeren en het kabinet vandaag met elkaar praten over de stikstofplannen. Na weken van oplopende spanningen en snelwegblokkades hopen de partijen tot een oplossing te komen. Ook Annette Harberink zit aan tafel. Zij is oprichter van Caring Farmers, een organisatie die zich inzet voor 'natuurinclusieve kringlooplandbouw'.
Harberink heeft een bijzondere rol, vertelt ze vanochtend op Radio M Utrecht. Want hoewel ze een van de boeren-afgevaardigden is, heeft ze een stuk meer begrip voor de kabinetsplannen dan andere agrariërs. "Wij twijfelen niet aan de wetenschap", zegt ze. "Voor ons staat wel vast dat er een probleem is."
Ik denk dat veel boeren bereid zijn mee te denken. Maar dan hebben ze wel hulp nodig, financieel bijvoorbeeld.
Annette Harberink van Caring Farmers
Namens het kabinet zijn onder meer premier Rutte en Stikstof-minister Van der Wal bij de gesprekken. Ook boeren-belangenorganisatie LTO schuift aan. Actiegroepen als Farmers Defence Force en Agractie komen niet. In totaal zit Harberink met ongeveer tien mensen aan tafel.
Het overleg is in het provinciehuis in Utrecht, zo werd vanochtend bekend. Tot nu toe werd de locatie geheimgehouden.
"We gaan er open in", zegt ze. "Vooralsnog verwacht ik er niets van. Wij zijn benieuwd naar de plannen en de onderbouwing." Waar andere boeren het liefst zien dat alle kabinetsplannen van tafel gaan, is Harberink van Caring Farmers van mening dat er wel degelijk iets moet gebeuren. "We moeten zorgen voor minder terugloop in biodiversiteit."
"Wij vinden dat er meer perspectief moet komen voor boeren om op een andere manier te werken. Misschien kunnen wij daar een verbindende rol in spelen."

Wat moet er dan anders?

Op de vraag wat er dan precies anders moet bij het boerenbedrijf, heeft Harberink geen simpel eenduidig antwoord. Het verschilt per boer, zegt ze. Voor een koeienmelker liggen de kaarten heel anders dan voor een tuinder.
Maar aan de wil ontbreekt het volgens Harberink niet. "Ik denk dat veel boeren bereid zijn mee te denken. Wij hebben driehonderd aangesloten boeren die op hun bedrijf al flinke stappen nemen en bereid zijn nog veel verder te gaan. Maar dan hebben ze wel hulp nodig, financieel bijvoorbeeld."

50 procent minder uitstoot

Inzet van de gesprekken is het voornemen van het kabinet om in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd te hebben. Het grootste deel van die opgave komt bij boeren terecht. Maar boeren vinden dat onterecht. Ze willen dat het kabinet de plannen heroverweegt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.