Utrechtse wetenschappers doen belangrijke antibioticum-ontdekking: 'Nu testen op dieren en mensen'

© RTV Utrecht
Utrecht - Utrechtse onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een nieuw antibioticum. Ze hopen dat dit voor een doorbraak kan zorgen bij de aanpak van bacteriën die resistent zijn geworden voor andere antibiotica. Het zal nog wel jaren duren voordat het nieuwe middel op de markt komt.
De Utrechters borduurden met hun onderzoek voort op de Amerikaanse ontdekking van teixobactine in 2015, een nieuw soort antibioticum. Dat dat middel bacteriën doodt, was al bekend. De wetenschappers van de UU hebben nu vastgesteld hóe dat precies gebeurt.
Teixobactine blijkt de bacteriën op een andere manier aan te vallen dan andere antibiotica doen. De onderzoekers spreken van "een unieke moordstrategie". De ontdekking van dit mechanisme is een belangrijke stap, zegt onderzoeker Maik Derks van de Universiteit Utrecht. "Nu kan het getest worden op dieren en daarna op mensen. Dat duurt zeker 5, misschien wel 10 jaar, schat ik."
Dat testen wordt waarschijnlijk niet door de UU gedaan. Vermoedelijk pakken de Amerikaanse wetenschappers het onderzoek weer op. "We zijn al in gesprek met de collega's in Boston over de vervolgstappen."

Gevecht met bacteriën

Antibiotica behoren tot de meest gebruikte medicijnen wereldwijd. Ze werken bijvoorbeeld tegen problemen met de longen, darmen en huid. Maar na verloop van tijd worden bacteriën steeds resistenter tegen antibiotica. Daarom is het van groot belang dat een nieuwe versie wordt ontwikkeld.
Nu duidelijk is hoe teixobactine werkt, kan de stap gemaakt worden om medicijnen te ontwikkelen. Die kunnen dan in de toekomst ingezet worden bij bijvoorbeeld longontstekingen, tuberculose of bij infecties met de MRSA-bacterie. Met name bij dit soort luchtwegaandoeningen blijkt het een groot probleem dat bacteriën resistent zijn voor de bestaande antibiotica.
De Utrechtse onderzoekers, die ook samenwerkten met wetenschappers uit Amerika en Groningen, hebben hun bevindingen inmiddels gepubliceerd in het Britse Nature. Dat is een van de meest gerenommeerde wetenschappelijke vakbladen van de wereld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.