Remkes spreekt van 'constructief gesprek' met boeren: 'Er is wat kou uit de lucht'

© ANP
Provincie Utrecht - Na weken van oplopende spanningen en snelwegblokkades heeft bemiddelaar Johan Remkes vandaag met meerdere boerenorganisaties gepraat in het provinciehuis van Utrecht. Hij spreekt van een "constructief gesprek", waarin alles op tafel is gekomen. "Mijn expliciete oproep van tevoren was om niet te praten met meel in de mond, en dat is ook gebeurd."
Volgens de bemiddelaar is daarmee wat kou uit de lucht genomen tussen de boerenorganisaties en het kabinet. Maar, zo benadrukte hij na het gesprek ook tijdens een persconferentie, het is vooral een verkennend gesprek geweest. "Er moet nog heel veel uitgezocht worden, het is nog te vroeg om conclusies te trekken."
In de agrarische sector leeft volgens Remkes het gevoel dat er sprake is van een miskenning dat er al stevige reducties op de stikstofuitstoot zijn geboekt en dat er sprake is van zwalkend beleid. "Het is niet alleen een onvrede die terug te voeren is op het afgelopen halfjaar, het gevoel is breder. En op de achtergrond speelt de verhouding tussen de stad en het platteland. Op zichzelf is het zeer begrijpelijk dat boeren in onzekerheid zich afvragen: wat is de toekomst van mijn bedrijf en kan ik de komende jaren nog wel zwarte cijfers schrijven?", aldus Remkes.

LTO

Bij dit eerste gesprek zaten elf boerenorganisaties aan tafel, waarvan brancheorganisatie LTO Nederland (30.000 leden) de grootste is. LTO sprak onder andere ook namens de actiegroepen Agractie en Farmers Defence Force.
LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ziet na een "stevig en zwaar gesprek" wel wat beweging in het stikstofdossier. Maar het is wat hem betreft niet genoeg om op dit moment verder te praten. "De bal ligt bij het kabinet. Dat moet het vertrouwen van onze boeren en tuinders herstellen."
Toen vandaag werd gesteld dat het gesprek langer duurde "omdat de sfeer zo goed is", nam LTO daar zelfs nadrukkelijk afstand van op Twitter. "Het is tekenend voor het optreden van de overheid afgelopen tijd; eenzijdig en zonder afstemming."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.