Zwemmen in open water: 'Het kan goed maar je moet je wel goed voorbereiden'

© RTV Utrecht / Jiri Glaap
Provincie Utrecht - Het wordt weer lekker weer komende dagen en dat betekent dat veel mensen verkoeling gaan zoeken in het open water. Maar ook als je goed kunt zwemmen kan dat gevaarlijk zijn.
Ieder jaar verdrinken er in Nederland ongeveer honderd mensen in het open water. Claudia Broeke van Zwemanalyse: "Zwemmen in het buitenwater is hartstikke fijn, maar we zien wel dat mensen soms niet helemaal goed weten waar ze aan beginnen. Ze raken bijvoorbeeld in paniek, of merken dat er toch ineens te veel stroming staat. Of dat het te koud is en ze er toch te lang in blijven."
Iedere donderdagavond wordt in de Haarrijnse Plas een cursus gegeven aan zwemliefhebbers om hun techniek te verbeteren. Claudia Broeke: "Er zijn best veel mensen die goed kunnen zwemmen en die graag in het openwater lange stukken goed borstcrawl willen zwemmen."

Waterkwaliteit

Zeker voor mensen zonder diploma is het komende dagen weer opletten bij het recreëren in het water. Broeke: "Als je tot je middel in het water blijft, dan is het wel veilig. Maar je moet zorgen dat je kunt staan in het water." Zeker in het buitenwater is het lastig om iemand te zien die onder water is omdat het water donker is.
Maar ook als je wel kunt zwemmen is het ook verstandig om je goed voor te bereiden: "Check van tevoren altijd de waterkwaliteit op zwemwater.nl. En daarnaast is het ook goed om altijd het weerbericht na te kijken. Bijvoorbeeld of er onweer voorspeld is, of regen of harde wind."

Stroming

In de regio Utrecht is er in de meeste plassen niet echt sprake van stroming, vertelt Claudia: "De Haarrijnse Plas, Maarsseveensesplassen en het Henschotermeer, daar is niet echt stroming. Maar in de rivieren wel. In de Lek bij Vianen is een serieuze stroming waar je rekening mee moet houden."
En als je een lang stuk wil zwemmen dan is het ook verstandig om met z'n tweeën op pad te gaan, vertelt Claudia. "En zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere watergebruikers."

Van Engeland naar Frankrijk

Zelf is Broeke een fanatieke zwemmer. Samen met vier andere vrouwen reist ze vandaag af naar Engeland om vervolgens van Engeland naar Frankrijk te zwemmen. En ook weer terug. "Het is een groot avontuur", vertelt ze. "We hebben veel getraind in zout water, ook hebben we als voorbereiding in het donker gezwommen."
De dames zwemmen in een estafette om de beurt een uur. Ze verwachten er dertig uur over te doen, maar dat is afhankelijk van het weer. "We worden begeleid door een boot met een ervaren schipper, en we hebben er alle vertrouwen in dat die ons tussen de scheepvaart door veilig naar de overkant begeleidt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.