Vermiste hond Milo laat zich niet vangen: 'We denken dat hij naar huis loopt'

© Valeska Visser
Austerlitz - In de buurt van Austerlitz, Zeist en Bunnik wordt met man en macht gezocht naar de vermiste hond Milo. Die ging er woensdag vandoor na een wandeling met zijn hondenoppas in een uitlaatgebied in de bossen. Gisteren werd hij nog gezien in Bunnik. "Professionals denken dat hij de weg naar huis aan het zoeken is."
Eigenaresse Valeska Visser is in ieder geval blij dat Milo af en toe een teken van leven geeft. "Dat geeft toch hoop", zegt ze vanaf haar vakantieadres in Spanje. Ze volgt de ontwikkelingen daar op de voet terwijl haar man spoorslags met het vliegtuig naar huis in Woerden is teruggevlogen. "Hij gaat op elke melding af, maar tot nu toe komen we telkens net te laat."
Gisteren is Milo nog een aantal keer gezien in Bunnik en hebben verscheidene mensen ook wel geprobeerd hem te vangen. Maar als puntje bij paaltje komt rent hij snel weg en wordt hij angstig. "Als mensen hem zien kunnen ze het beste even bellen, een foto maken en de locatie delen." Milo is niet agressief - "verre van dat" - maar hij laat zich blijkbaar niet makkelijk vangen.

Zoekteams

De mini Australian Shepherd was woensdag met de oppas aan het wandelen in Austerlitz en ging er samen met enkele andere honden vandoor nadat ze "iets hadden gezien of geroken." De andere honden kwamen terug, maar Milo bleef rennen. Hij reageerde niet op het geroep om terug te komen. Sindsdien zijn er twee grote zoekteams aan het zoeken met speurhonden, warmtecamera's en wildcamera's. Ook familie en vrienden zijn dagelijks aan het zoeken en flyeren. "In de WhatsApp-zoekgroepen zitten wel negentig tot honderd man", zegt Visser. "Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen meeleven en meezoeken."

Richting huis

Tot nu toe bleef de zoektocht alleen zonder resultaat. Woensdagavond heeft de Marechaussee nog meegezocht op Leusderheide, omdat daar zijn tuigje en tag-sleutelhanger waren gevonden. Vrijdagavond werd de hond weer even verderop gezien met warmtecamera's in het losloopgebied in Austerlitz en is geprobeerd hem te lokken. Maar ook dit lukte niet. En gisteren is hij meerdere keren gespot in Bunnik. "De speurhonden hebben een spoor gevonden die vanaf Bunnik langs de Kromme Rijn richting Utrecht loopt. De professionals denken dat hij de weg naar huis aan het zoeken is, omdat meerdere mensen hem speurend hebben zien lopen."
Het laatste spoor eindigde in de Amelisweerd en inmiddels is er ook al "een zichtmelding" op de Catharijnesingel in hartje Utrecht, maar wat dat waard is, is onbekend. "Het blijft gissen", zegt Visser. "We hopen vooral dat hij snel gevonden wordt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.