PostNL waarschuwt voor hogere prijzen pakketbezorging vanwege inflatie en minder bestellingen

© ANP
Provincie Utrecht - Geen zin om met tassen vol aankopen door te stad te zeulen? Dan bestel je toch gewoon online. Maar vanaf volgend jaar ben je dan mogelijk wel duurder uit, waarschuwt PostNL. Volgens het bedrijf zullen de tarieven voor pakketbezorging omhoog moeten omdat ook de kosten stijgen.
Door die inflatie heeft het bedrijf onder meer te kampen met hogere brandstofkosten. PostNL laat weten dat het extra maatregelen gaat nemen om de kosten te beheersen. Maar de hogere kosten kunnen volgens topvrouw Herna Verhagen niet volledig goedgemaakt worden door efficiënter te werken: "De komende tijd zullen ook prijsaanpassingen nodig zijn."
Dat gaat dan niet over de post, maar alleen over de pakketten, zegt PostNL. Hoeveel duurder het verzenden van pakketten gaat worden, is nog onduidelijk.

13 procent minder pakketten

Naast de stijgende brandstofkosten merkt het bezorgingsbedrijf ook dat de laatste tijd minder pakketten worden verzonden. Van april tot en met juni vervoerde het bedrijf bijna 13 procent minder pakketten dan een jaar eerder. Het zogenoemde corona-effect speelde daarbij een grote rol, meent PostNL. Tijdens de coronapandemie bestelden mensen namelijk veel meer spullen online, omdat de winkels hun deuren dicht moesten houden.
Daarnaast hebben ook consumenten te maken met de oplopende inflatie, waardoor zij minder te besteden hebben. Dat leidt volgens het bedrijf tot minder bestellingen en meer onvoorspelbaarheid. PostNL verwacht daarom fors minder winst dan vorig jaar. Dat is ook terug te zien in de cijfers van het afgelopen kwartaal. Waar het bedrijf vorig jaar nog 56 miljoen euro winst maakte, bleef het dit jaar steken op een bedrag van 5 miljoen euro in dezelfde periode.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.