Kamp Amersfoort herdenkt komst Molukkers

AMERSFOORT - Het is zestig jaar geleden dat de eerste groep Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen in Amersfoort aankwam. Het Nationaal Monument Kamp Amersfoort staat daar vandaag bij stil met een speciaal programma.
De eerste bus met Molukkers reed op 21 maart 1951 van Rotterdam naar Amersfoort. Een groep voormalige KNIL-militairen en hun familieleden maakt vandaag dezelfde rit met een bus uit de jaren '50.
Molukse militairen vormden een soort elitekorps in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL). Na de Indonesische onafhankelijkheid was een groot aantal van hen beducht voor ‘afrekeningen’ in de nieuwe staat. Uiteindelijk kwamen tussen maart en juni 1951 ongeveer 12.500 Molukkers naar Nederland die hun eigen land ontvluchtten. Het was de bedoeling dat ze na een half jaar weer naar hun vaderland zouden terugkeren, maar daar kwam niets van terecht.
Alle Molukkers werden na hun aankomst in Rotterdam of Amsterdam voor een medische controle overgebracht naar Kamp Amersfoort. Daarna werden ze geplaatst in speciale woonoorden verspreid over het hele land. Ook werden de militairen in Amersfoort ontslagen uit het leger. Omdat ze naar hun eigen land terug zouden keren mochten ze niet werken en werden ze in eerste instantie buiten de Nederlandse maatschappij gehouden.
In Kamp Amersfoort, dat toen overigens De Boskamp heette, is vandaag verder een programma met onder meer de presentatie van het boek Molukkers in Beeld. Schrijvers Wim Manuhutu en Victor Joseph plaatsen de Molukkers in historisch perspectief. Ook hebben ze portretten gemaakt van onder anderen Giovanni van Bronckhorst, fotomodel Sharita Sopacua en John Souhoka, de Molukse stem van de ANWB Verkeersinformatie.

Kamp Amersfoort herdenkt komst Molukkers
Kamp Amersfoort herdenkt komst Molukkers

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.