Hoe kon het zó misgaan op de Lek? Nog veel onduidelijk over dodelijk vaarongeluk

© Koen Laureij
Ameide/Lopik - Het is een vraag die veel mensen langs de Lek bezighoudt: hoe kon vrijdagmiddag zo'n vreselijk ongeluk midden op de rivier plaatsvinden? Om daar antwoord op te geven, is de politie vandaag met het onderzoek rondom het ongeval begonnen. Vrijdag kwam een 35-jarige vrouw om het leven toen het plezierjacht waarop ze zat werd overvaren door een vrachtschip. "Een nachtmerrie waarvan je hoopt dat-ie niet waar is", zegt burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden.
Het was zo'n telefoontje dat je nooit wil krijgen, vertelt Fröhlich. Hij hoorde woorden als een "afschuwelijk ongeluk" op de Lek en een klein bootje dat door een - logischerwijs - veel groter vrachtschip was overvaren. Veel passagiers van de boot wisten aan de kant te geraken, één vrouw van 35 niet. "Toen ik bij de Lek in Ameide aankwam, voelde je de angst waarin familieleden leefden. Je hoopt tegen beter weten in zó dat de vermiste persoon nog boven komt, maar dat gebeurde niet."
Burgemeester Sjors Fröhlich spreekt van een 'donkere nachtmerrie'

Start van het onderzoek

Wat wel duidelijk is, is dat de 35-jarige vrouw met haar gezin op het water was toen het ongeluk gebeurde, vertelt Fröhlich. "Het was zo'n dag die zo heerlijk begon en eindigde als een nachtmerrie. Ze heeft ten tijde van het ongeluk in de kajuit gezeten en kon daarom waarschijnlijk niet - zoals de andere passagiers - uit de boot komen. Vreselijk, echt vreselijk."
Dodelijk ongeluk maakt indruk op vaarders: 'Je beseft weer hoe gevaarlijk de grote rivier is'
Bij de jachthaven in Lopikerkapel wordt er ook genoeg over dit ongeluk gesproken. De mensen die met hun boot in de haven liggen, zeggen nog maar eens met hun neus op de feiten te worden gedrukt. Want, hoe leuk het ook is op het water, het gevaar is altijd dichtbij, zeggen ze. "Als je een kleine boot hebt en dan een enorm vrachtschip voorbij ziet komen, weet je: o ja, je bent écht heel klein", zegt Brenda uit Lopik. "Maar eigenlijk zou je dat op het water misschien altijd moeten beseffen."
De schrik zit er niet per se gelijk in, maar Sabine uit Lopikerkapel gaat wel met een ander gevoel de Lek op. "Na dit nieuws kijk je een extra keer om voor je iets doet op het water. En da's maar goed ook. Want een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker met de stroming en de grote vaartuigen op de Lek."
Sommige mensen hopen op meer controle op het water. Burgemeester Fröhlich hoopt dat gebruikers van de waterweg met nog meer bewustzijn de rivier op gaan. "Mensen, let alsjeblieft op. Hoewel we nog niet weten hoe dit ene ongeluk heeft kunnen gebeuren, hoop ik dat we herhaling ervan in de tussentijd kunnen voorkomen door goed op te letten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.