Rijk past bij weigergemeenten voortaan zelf bestemming aan voor azc

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
Provincie Utrecht - Als een gemeente weigert de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat voortaan doen. Het kabinet wil dit liever niet doen, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat vanwege de huidige problemen rondom het huisvesten van vluchtelingen.
Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimte Ordening aan de Tweede Kamer. De asielcrisis is volgens hen zo groot, dat het rijk meer instrumenten nodig heeft om de regie te kunnen pakken bij het openen van nieuwe opvanglocaties.
Een van die instrumenten is het mogelijke overnemen van de vergunningsverlening van gemeenten. Als een locatie geschikt is voor een asielzoekerscentrum, maar niet de juiste bestemming heeft, moet de gemeente dat in principe aanpassen. Als die blijft weigeren, wijzigt het rijk voortaan zelf het bestemmingsplan van de locatie zodat het Central Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) het gebouw kan kopen en er asielzoekers in op kan vangen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.