Explosies dreunen na in Hoef en Haag: 'Ineens heeft de hele straat een deurbelcamera'

© RTV Utrecht
Hoef en Haag - De rust is nog niet teruggekeerd in Hoef en Haag nadat er kort na elkaar twee explosies zijn geweest bij huizen in het dorp. De politiepost en de extra camera's die de gemeente en politie plaatsten, blijven daarom voorlopig. En hoewel bewoners daar blij mee zijn, nemen sommigen ook zelf maatregelen. Overal in het dorp duiken ineens camera's op. "Ineens zag ik een hele straat deurbelcamera's kopen. Schijnveilig, misschien. Maar het helpt vast iéts."
Een bewoonster aan het begin van het dorp heeft toevallig net een nieuw camerasysteem in de achtertuin geïnstalleerd. Die camera bij hun deurbel had ze al, trouwens. "Je weet het tegenwoordig niet, hè. Al die huizen die hier worden gesloten of waar explosies plaatsvinden... Dan ga je toch nadenken: wat nou als ze zich vergissen en ons huis de volgende is?"
Deurbelcamera's vind je nu bijna overal in Hoef en Haag: 'We zijn klaar met de overlast'
Vandaar dus die extra camera's. En ze is niet de enige. Natuurlijk: in sommige straten was de deurbelcamera al populair, maar er zijn toch ook een hoop bewoners die 'm bewust hebben aangeschaft na de incidenten. Begin juli een ontploffing, een paar dagen later een woning gesloten vanwege "ernstige dreiging" en eind juli wéér een explosie bij een ander huis. "We dachten dat we in een superveilig dorp waren gaan wonen, maar nu begin je een beetje te twijfelen."
Even verderop heeft een andere bewoner als enige in zijn blokje géén camera's hangen. "Kijk eens naar m'n buren: die hebben er al zoveel hangen, dat mijn huis ook wel gecoverd is. Hoop ik, tenminste."

Ook de politie is blij met deurbelcamera's

Een woordvoerder van de politie laat weten het een goed initiatief te vinden dat veel inwoners camera's hebben geïnstalleerd. Er hangen dan wel op vier punten in het dorp camera's, maar al die extra ogen op de huizen kunnen ook de politie een handje helpen. "We hopen het allemaal niet, maar mocht er weer iets gebeuren, zou het ons werk iets kunnen versimpelen."

Met zoveel systemen die de straat vastleggen, kan de looproute van een verdachte bijvoorbeeld gemakkelijker in kaart worden gebracht. "Daarnaast is het ook fijn voor de bewoner zelf. Die heeft misschien een veiliger gevoel met een camera voor de deur."

'Je weet maar nooit'

Sommige Hoef en Hagers zeggen dat de schrik er nog steeds in zit. Ze doen liever anoniem hun verhaal dan met hun gezicht in beeld, want "je weet maar nooit". Veel bewoners vermoeden dat de laatste explosie een vergissing was, maar dat maakt het bij hen juist iets enger. "Dan denk je: zijn wij het volgende foutje, of gebruikt een of ander milieu onze straat om een signaal af te geven? Klinkt allemaal gek, als je het zo hardop zegt, maar daar denk je wel over na."
De gemeente Vijfheerenlanden laat weten dat de camera's in ieder geval tot 1 september blijven. De politiepost gaat voorlopig ook nergens heen. Een woordvoerder geeft aan: "We blijven in gesprek met onze inwoners. Als zij het een veilig idee vinden dat de post daar staat, zal hij niet snel verdwijnen."

'Klaar mee'

Op straat spreek je ook heus bewoners die er nuchter in staan. Want hoe groot is de kans dat er wéér iets in hun oorspronkelijk rustige dorp gebeurt? Een dame die haar hond uitlaat zegt dat Hoef en Haag, en de dorpen eromheen, nogal klaar zijn met de criminaliteit. "Vandaar die deurbelcamera's, denk ik. Als het maar iets afschrikt, heb je al wat gewonnen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.