Beunhazen beleven gouden tijden door drukte: 'Let goed op met wie je in zee gaat'

© RTV Utrecht
Provincie Utrecht - Het zijn hoogtijdagen voor klussers die wat bij willen verdienen. Door de grote tekorten in de bouw keren veel mensen zich namelijk tot beunhazen om klusjes in en om het huis op te knappen. Charles Verhoef, voorzitter van Zelfstandigen Bouw, waarschuwt consumenten daarom goed te kijken met wie ze in zee gaan. "Iemand die direct kan beginnen, daar moet je argwaan tegen hebben."
Het aantal geschillen tussen particulieren en bedrijven is flink gestegen. Dat is vooral zichtbaar in de bouw. Bij rechtsbijstandsverzekeraar DAS staat de teller nu al op 4800 geschillen, waar dat er eind vorig jaar 4000 waren. En dat merkt ook Verhoef. "Dat klinkt wel bekend. In een tijd waarin er veel vraag is naar vakmensen en weinig aanbod, dan steken de beunhazen weer de kop op."

Zoon of dochter in de bouw

Dat er een tekort aan vakmensen is, heeft volgens Verhoef twee oorzaken. De eerste gaat al even terug, namelijk de economische crisis van 2009. "Toen zijn maar liefst 80.000 mensen uit de bouw verdwenen. Die zijn bij lange na niet teruggekomen", stipt hij aan. De tweede oorzaak zit hem meer in een cultuurverandering, legt Verhoef uit. "Wij vinden het in Nederland allemaal niet meer zo fantastisch als je zoon of dochter bouwvakker wordt."
Maar hoe kom je in deze tijd dan toch aan een goede schilder, stukadoor of timmerman? "Die zijn er natuurlijk nog, maar ze worden wel steeds schaarser." Het is daarom van belang goed te kijken wie in huis haalt, aldus Verhoef. Daarom heeft Zelfstandigen Bouw een keurmerk opgezet voor vakmensen. "Dus je kunt bijvoorbeeld kijken of iemand dat heeft. En daarnaast kun je natuurlijk het internet afspeuren naar beoordelingen die iemand heeft gekregen, of gewoon ouderwets afgaan op mond-tot-mondreclame."

Niet alleen kijken naar vakkennis

Het gaat daarbij volgens Verhoef niet alleen maar om vakkennis. "Je wilt natuurlijk niet zomaar iemand die goed kan schilderen. Het is ook belangrijk dat iemand betrouwbaar is, afspraken nakomt en eventuele klachten netjes afhandelt. Dat soort dingen", vertelt hij. Ook moet je niet te veel vertrouwen op mensen die meteen beschikbaar zijn. "Het is momenteel zo druk in de bouw. Als iemand dan heel weinig opdrachten heeft liggen, mag je wel vermoeden dat je niet te maken hebt met een vakman."
Met de tekorten in de bouw hebben we nog wel even te maken, denkt Verhoef. Daarvoor is vooral veel nieuwe aanwas nodig. "Dus het zou ontzettend fijn zijn als mensen het vak weer meer gaan waarderen. Maar dan is er wel een omslag nodig in het denken van ouders en jongeren zelf, dat zij weer trots zijn op het werken in de bouw. Want daar is alle reden voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.