Chatten met Utrechtse standbeelden: door de technologie van het heden een kijkje in het verleden

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Utrecht - Appen met Johan (of Jan) van Nassau of de Utrechtse paus Adrianus VI? Dat kan nu in het Utrecht. In het kader van Utrecht 900 is er een interactieve rondleiding waarbij deelnemers ook kunnen chatten met de standbeelden van historische figuren. Zij vertellen je dan 'hoogstpersoonlijk' wie ze zijn en wat hun rol was in de geschiedenis van de stad.
"Aangenaam! Johan is de naam." Met een druk op de knop knoop je zo een gesprekje aan met Jan van Nassau. Zijn standbeeld is te vinden naast de Domtoren en vormt het startpunt van de rondleiding. Via Telegram vertelt hij je over zijn leven. Vervolgens leidt hij je verder naar de volgende standbeelden op de route en lees je via de app steeds over de rol van de bekende Utrechters die je onderweg tegenkomt.
Verslaggever Anne-Marie spreekt stadsgids Bert Barten bij het beeld van Johan van Nassau
Zoals paus Adrianus VI, de enige paus die Nederland tot nu toe gekend heeft. Zijn beeld is te vinden op de Pausdam in Utrecht. "Hij is te weinig bekend en staat op een stille plek", zegt stadsgids Bert Barten. Hij vertelt dat Adrianus er helemaal niet gelukkig mee was dat hij tot paus verkozen werd. "Terwijl je toch zou denken dat je niet dichterbij onze lieve heer kan komen."
Als Barten één ding aan Adrianus zou mogen vragen, wist hij het wel. Hij zou wel willen weten wat Adrianus met de kennis van nu zou hebben gedaan op het moment dat hij die brief kreeg dat hij was verkozen tot paus. "Als u van tevoren wist wat u aan zou treffen, wat zou u dan doen?"
Stadsgids Bert Barten met verslaggever Anne-Marie in gesprek over het beeld van Paus Adrianus
Andere standbeelden die onderdeel zijn van de rondleiding zijn bijvoorbeeld Truus van Lier en professor F.C. Donders. Van Lier vertelt graag meer over haar heldhaftige rol in de Tweede Wereldoorlog, professor F.C. Donders over zijn onmisbare bijdrage aan de geneeskunde. In totaal zijn er acht standbeelden te vinden op de route.
© App Utereg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.