Streep door aantal Vuelta-festiviteiten in Amersfoort na onenigheid met landelijke organisatie

© Stichting Wielerpromotie Amersfoort
Amersfoort - Geen groot scherm op het Lieve Vrouwekerkhof, geen flamenco-optredens op het podium en ook geen klimtijdrit op de Hugo de Grootlaan. De stichting Wielerpromotie Amersfoort zet een streep door alle festiviteiten rond de Ronde van Spanje, omdat ze er niet uitkomen met de landelijke organisatie van de Vuelta in Nederland. Dat bevestigt de stichting na berichtgeving in het AD. Het gaat alleen om de festiviteiten van organisatie La Vuelta 033. Keistad Fietsfestival is niet gecanceld.
"Dit is de eerste keer dat een grote ronde door de stad komt en dan zou je verwachten dat alle partijen met je meewerken en de schouders eronder zetten", zegt Jaap Hengeveld van Stichting Wielerpromotie Amersfoort. "Maar dat is helaas niet gelukt."
Er was een heel weekend met cultuur- en sportevenementen gepland, maar daar komt nu niets meer van terecht. Oorzaak is een conflict met de landelijke organisatie van de Vuelta, die daardoor niet meer wilde meebetalen aan de festiviteiten in de stad. "De onzekerheid over de financiering werd daardoor zo groot dat we geen scherm meer neer kunnen zetten, met de etappe erop en geen podium. Dat is jammer, ja."

Goed doel

De partijen konden het onder meer niet eens worden over de keuze van een goed doel. La Vuelta Hollanda maakt zich hard voor het Fonds Gehandicaptensport en wil dat alle lokale organisaties zich daarbij aansluiten, maar Amersfoort had al een goed doel. Hengeveld: "Dat was het opknappen van fietsen voor kinderen van ouders die het niet goed kunnen betalen. Dat was een lokaal goed doel en spreekt de mensen hier in Amersfoort meer aan dan een nationaal goed doel. Dat is één van de dingen waar we niet uit zijn gekomen."
Mogelijk kunnen de flamenco-artiesten hun kunsten nog vertonen op podia elders in de stad, maar het podium en het grote scherm op het Lieve Vrouwekerkhof gaan sowieso niet meer door. Eerder ging er al een streep door de geplande tourtochten en een klimtijdrit.
Hengeveld baalt ervan, maar dit betekent volgens hem niet dat het helemaal stilvalt in Amersfoort volgend weekend. "Zaterdag is natuurlijk wel die doorkomst en rijden ze de Hugo de Grootlaan op. Dat is zo'n beetje de laatste klim voordat ze naar Utrecht gaan via Soesterberg. En zondag is er nog wel een Keistadfietsfestival op de ijsbaan, dus er gebeurt nog wel wat. Maar het is niet in de orde van grote zoals wij dat als Stichting Wielerpromotie Amersfoort bedacht hadden."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.