Dertigers Diede en Zep verlaten de Randstad, net als steeds meer mensen

© Privéfoto
Provincie Utrecht - Steeds meer mensen verhuizen van de Randstad naar gemeenten buiten de Randstad. Uit cijfers van het CBS blijkt dat afgelopen jaar, in 2021, opnieuw meer mensen die stap hebben gezet. Het zijn vooral 30-plussers die de Randstad in toenemende mate verlaten. Zo ook Diede en Zep. Ze wonen nu in Utrecht en hebben een huis gekocht in Culemborg. "In Utrecht is dit niet te krijgen."
Op dit moment woont het stel in een appartement de Utrechtse wijk Kanaleneiland. "Het is heerlijk", vertelt Diede, "maar als je een huis op de groei wilt kopen, dan is dat in Utrecht gewoon niet te vinden." Na een korte zoektocht binnen Utrecht, besloten Diede en Zep dan ook hun zoekgebied te vergroten. "Ga je 20 minuten met de auto buiten Utrecht, kun je een boerderij kopen in plaats van een flatje hier."
Als ik Utrecht ga missen, ben ik er zo
Diede, verhuist van Utrecht naar Culemborg
En zo kwamen ze terecht bij een nieuwbouwproject in Culemborg. Eind volgend jaar krijgen ze de sleutel van een twee-onder-een-kapwoning met een flinke tuin, een grote wens van Diede. "Ik hou erg van buiten zijn. Mijn vader heeft een grote moestuin. Als kind kon ik altijd buitenspelen in de tuin of in de straat zonder aangereden te worden door scooterboys, zoals bij ons in de wijk."

In 2021 verhuisden ruim 75 duizend mensen van de Randstad naar een gemeente daarbuiten. Dat zijn er ruim 5 duizend meer dan een jaar eerder. Andersom kwamen 53 duizend mensen juist naar de Randstad toe om daar te gaan wonen. Deze trend is al langer gaande; sinds 2017 verhuizen meer mensen uit de Randstad dan erheen.

Vooral mensen uit de leeftijdscategorie van 30 tot 70 en kinderen vertrokken vaker uit de Randstad dan dat ze erheen verhuisden. Dertigers vormden afgelopen jaar de grootste groep: er verhuisden bijna 9 duizend meer dertigers vanuit de Randstad naar gemeenten daarbuiten dan in omgekeerde richting. Jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar verhuizen juist vaker naar de Randstad dan andersom, vooral vanwege studie of werk.

Mensen die uit de Randstad vertrekken, gaan vooral wonen in gemeenten die deels betrekkelijk dicht bij de Randstad liggen, zoals Flevoland en het Rivierengebied, waar ook Culemborg onder valt. Andere Randstad-verlaters verhuizen verder weg, bijvoorbeeld naar Drenthe, de Achterhoek en Oost-Groningen.

Onder de Randstad verstaat het CBS overigens de provincies Utrecht, Zuid-Holland en het zuidelijke deel van Noord-Holland.

Als ik zou mogen kiezen, zou ik graag in Utrecht willen blijven wonen
Diede, verhuist van Utrecht naar Culemborg

'Ik lijk wel gek'

Of ze hebben getwijfeld? "Als ik zou mogen kiezen, zou ik graag in Utrecht willen blijven wonen", aldus Diede. "Maar als je ziet wat je krijgt voor je geld, denk je: ik lijk wel gek als ik het doe." Naast de tuin, was een ruime woonkamer een belangrijke wens "om veel mensen te kunnen ontvangen", net als een werkkamer voor het thuiswerken.
Ze verwacht zich thuis te gaan voelen in Culemborg, waar ze net als in Utrecht naar de sportschool, de bioscoop en het theater kan gaan. "En als ik Utrecht echt mis, ben ik er zo. Er is een goede treinverbinding. Binnen iets meer dan een kwartier ben je op Utrecht Centraal."

'Wat moet je in Culemborg?!'

Utrecht blijft haar "stadje", maar de rust in het veel kleinere Culemborg spreekt haar aan. "We wonen bovenin een flat met een plat dak. Het is nu heel warm, dus 's avonds zetten we alle ramen open. Je wordt dan sowieso wel een paar keer per nacht wakker van autoalarmen of scooters. In die zin denk ik: misschien is zo'n dorp zo gek nog niet", zegt ze lachend, wetende dat Culemborg óók een stad is.
Hun aanstaande vertrek uit de Randstad zorgt wel voor de nodige reacties, zeker omdat de twee allebei nog geen binding hebben met hun toekomstige woonplaats. Diede: "Dan klinkt het: Culemborg?! Wat moet je in Culemborg? Hoezo ga je Utrecht uit? Wat heb je daar te zoeken?" Ondertussen verwacht Diede dat die vrienden over een paar jaar zelf zullen volgen en net als zij de Randstad zullen verlaten.
Op dit kaartje is per Nederlandse gemeente te zien hoe hoog het verhuissaldo is dat vanuit de Randstad naar deze plaats vertrok:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.