Chillen met een perenijsje: panda's in Rhenen krijgen nu veel koele snacks

© Ouwehands Dierenpark
Ouwehands Dierenpark - Supergrote ijsjes van wortel én complete ijsbaden. Je zou bijna denken dat ze in een spa zitten, maar de reuzenpanda's in Rhenen krijgen nu gewoon een extra 'hittebestendige' behandeling. Met veel verkoelende snacks, dus. "De meeste dieren hier houden helemaal niet van de warmte. Daarom maken we nu emmers vol ijs. Óp een bamboestokje."
Daar ligt ze dan, Wu Wen. Chillend op haar rug met een ijsje in haar hand. Lekker binnen in de airco, trouwens. Want reuzenpanda's zijn echt geen fan van de hitte, legt verzorger Brenda van Ekeren uit. "Nee, dan zoeken ze direct de schaduw op. Een graadje of 18 vinden ze dan wél weer lekker. Vandaar dat we er alles aan doen om het ze zo aangenaam mogelijk te maken."
Jammie: panda's in Rhenen komen de hitte door met ijsjes

Druk in de keukens

Panda-zoon Fan Xing schrikt ondertussen van het ijsbad dat in het verblijf is gezet. Toch een tikkie te fris misschien, lacht een bezoeker van achter het glas. Maar Fan Xing is al snel gewend, wijst verzorger Brenda al aan. Het is extra druk in hun keukens, vanwege die kilo's ijsjes, ijsschaafsel en drinkbakken die er geproduceerd moeten worden. "Van de gorilla's tot de orang-oetans: ze zitten met deze tropische temperaturen allemaal aan het ijs. Eigenlijk best simpel: we vullen een beker of een emmer met water en hun lievelingssnack, en bevriezen die dan. In het geval van de panda's is het wortel- en perenijs op een stokje van bamboe."
Ook bezoekers merken dat de dierenparkbewoners het aan de warme kant vinden. "Ja, de apen waren ineens massaal in het water te vinden. Lekker spetteren, dat vond mijn zoontje prachtig om te zien." Een andere bezoeker moet erom lachen. "Kijk naar onszelf: wij worden toch ook slomer van dit weer? Dat zie je in dit park ook terug."

'Mag ik er ook één?'

Het ijsje dat Wu Wen aan het verorberen is, zouden wij in theorie ook kunnen eten. Maar of we het echt lekker vinden, betwijfelt verzorger Brenda. "Voor het lekkere kauw-gevoel hebben we er nog wat meer bamboe door vermalen. De peer doet 'm wel wat zoet smaken, maar doe mij zelf maar een normaal perenijsje, hoor."
Na al dat gepraat over ijsjes, zie je bezoekers zelf óók een beetje trek krijgen. Een meisje zet haar liefste blik op en roept: "Mama, als de panda er eentje mag... Kan ik dan ook een ijsje krijgen?" Wu Wen zou het vast goed keuren, want die gaat na het wegslikken van de laatste hap alweer op zoek naar een nieuw ijsje.

Ouwehands Dierenpark zegt er zeker in deze warmte alles aan te doen om de dieren zo rustig mogelijk te houden. Daarom zijn de beelden van in de verblijven ook niet gemaakt door de verslaggever, maar door de verzorgers zelf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.