Gemeente overvallen door opvang vluchtelingen in Hotel Van der Valk in Houten

© Google Streetview
Houten - De gemeente Houten voelt zich overvallen door de opvang van 135 vluchtelingen in hotel Van der Valk in Houten. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft zonder overleg de kamers gehuurd en de gemeente één dag van tevoren ingelicht.
Vanaf afgelopen woensdag worden er 135 asielzoekers met verschillende nationaliteiten tijdelijk opgevangen in hotel Van der Valk. Een deel van de mensen blijft vier weken. Na deze periode blijven er 60 mensen vijf maanden lang wonen.
Het COA informeerde de gemeente dinsdag, één dag voordat de opvanglocatie in gebruik werd genomen. Het bericht verraste de gemeente. "We zijn nu onverwacht voor dit feit komen te staan en gaan nu in gesprek met het COA. Niet zo zeer over de gang van zaken, maar over hoe we er nu voor zorgen dat het zo goed mogelijk verloopt", zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel is er begrip voor de situatie. "We zijn ervan doordrongen dat de situatie in Ter Apel onhoudbaar is. "
Toch heeft de tijdelijke opvang in het hotel niet de voorkeur van de gemeente. Momenteel voert zij namelijk gesprekken met het COA over opvang aan de Essenkade. Dit is volgens de gemeente een duurzame oplossing. "Een hotel is niet geschikt om te wonen. Als vluchteling wil je ook gewoon in een woonwijk wonen, nu zitten zij op een industrieterrein. We willen voor de vluchtelingen een fijne plek waar ze voor langere tijd kunnen blijven."
Het COA geeft aan dat er rechtstreeks bij het hotel wordt gehuurd en dat zij geen toestemming aan de gemeente hoeven te vragen. "Het is wel gebruikelijk dat wij de gemeente informeren. In dit geval is dit aan de late kant gebeurd, omdat wij op de korte termijn te horen kregen dat wij konden gaan huren. Normaal gesproken doen wij dit eerder", laat een woordvoerder van COA weten. "Ik kan me wel voorstellen dat de gemeente zich verrast voelde. De nood is zo hoog dat de opvang op heel korte termijn is geregeld."
In asielzoekerscentra zijn er te weinig plekken en ook de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel is nijpend. Er zijn dringend extra opvanglocaties nodig. Daarom wordt er ook gebruik gemaakt van hotels.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.