Duikplank bij de Eem is weer terug tijdens de hittegolf: 'Na 30 seconden zat er al tien man op'

© Caspar Huurdeman
Eemnes - De duikplank in de Eem bij Eemdijk is weer terug. Met het oog op de hittegolf heeft boer Kees Rigter de plank gisteren neergezet en direct stonden tientallen kinderen in de rij om er vanaf te springen. Eindelijk is er weer iets leuks te doen in Eemnes, zegt Kees. "Want Eemnes is het enige dorp in West-Europa zonder café."
De boer is blij dat kinderen weer lekker kunnen plonsen in de Eem tussen Eemdijk en de polders van Eemnes. "Laren heeft een zwembad, maar daar kan je alleen binnen zwemmen." Dat de duikplank aanslaat is een understatement, zegt Kees. "Hij stond nog geen 30 seconden en toen zaten er al tien man op."
Boze boer Eemnes heeft duikplank weer teruggeplaatst vanwege hittegolf.

Gevaarlijk

Maar dat de duikplank er weer staat is bepaald geen vanzelfsprekendheid. Twee jaar geleden hadden boer Kees en zijn vader Gerard de plank ook neergezet, maar toen stak de gemeente er een stokje voor. Die zei dat zwemmen in de Eem gevaarlijk zou zijn.
Dit keer heeft boer Kees goede hoop dat de duikplank mag blijven. "Van de handhavers mogen we 'm tot en met maandag laten staan. Daarna haal ik 'm weg, want dinsdag gaat het regenen."

Veilig en stabiel

Kees hoopt dat de gemeente dit keer niet lastig doet. "Want iedereen is blij. Dat ding is veilig. Hij staat stabiel. En het kost niemand wat. Het is zelfs duurzaam, want de duikplank komt bij een klant van ons vandaan uit een zwembad in Wassenaar. Als wij 'm hier niet hadden neergezet was-ie bij de schroot geëindigd."
Boer Kees onderhoudt de duikplank naar eigen zeggen goed. Dat doet hij niet alleen, maar samen met enkele buurtbewoners. "De familie Van Laar, Henk van Oostrum en Frans Rigter. We hebben een kleine groep die zorgt dat er weer wat te doen is in het dorp."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.