Steeds meer Nederlanders vertrekken uit Randstad

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
Provincie Utrecht - Steeds meer Nederlanders verhuizen vanuit de Randstad naar een plek elders in het land. Vorig jaar ging het om 75.000 mensen die vertrokken, het hoogste jaarlijkse aantal sinds de eeuwwisseling, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Volgens het CBS neemt de trek vanuit de Randstad al sinds 2014 toe. In dat jaar verhuisden er iets meer dan 48.000 Randstedelingen naar een gemeente elders in het land. In 2020 was dat aantal gegroeid naar zo'n 70.000 en afgelopen jaar steeg dit verder. Vooral inwoners van 30 jaar en ouder trekken uit de Randstad weg. Daartegenover staat dat twintigers er juist vaker naartoe trekken. Dat laatste gebeurt met name vanwege studie of werk.
Tegelijkertijd bleef het jaarlijkse aantal Nederlanders dat juist naar de Randstad trekt redelijk stabiel op zo'n 55.000 per jaar. Per saldo vertrekken al sinds 2017 jaarlijks meer mensen vanuit het stedelijke gebied dan erheen gaan, aldus het CBS.
Het CBS rekent de gehele provincie Utrecht onder de Randstad. Op dit kaartje is per Nederlandse gemeente te zien hoe hoog het verhuissaldo is dat vanuit de Randstad naar deze plaats vertrok:
Voor mensen die uit de Randstad wegtrekken, zijn met name gemeenten vlakbij het Randstedelijke gebied populaire verhuisbestemmingen. Nijkerk (Gelderland), Noord-Beveland (Zeeland) en Culemborg (Gelderland) telden vorig jaar relatief het hoogste 'verhuissaldo' met de Randstad. Dit betekent dat hier vanuit de Randstad relatief veel meer mensen naartoe verhuisden dan andersom.
Ondanks dat veel mensen van de Randstad naar andere gemeenten verhuizen, loopt het er niet leeg. Onder andere bevolkingsgroei en migratie uit het buitenland zorgen ervoor dat het inwoneraantal in veel gemeenten in de Randstad toeneemt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.