'Vuelta Plogging': samen zwerfafval opruimen langs het parcours op de Heuvelrug

© RBT Heuvelrug en Vallei
Utrechtse Heuvelrug - Onder leiding van het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Heuvelrug en Vallei gaan ondernemers, bezoekers en inwoners zwerfafval langs het parcours opruimen na de Vuelta. De ambitie is om een stuk van 100 kilometer te ontdoen van plastic, peuken en andere rommel.
Voor de organisatie van La Vuelta Holanda is duurzaamheid één van de speerpunten. Zo wordt publiek gestimuleerd gebruik te maken van duurzaam vervoer, zijn er strenge afvalprotocollen voor bezoekers, strikte richtlijnen voor promotiemateriaal en wordt de koers in Nederland als eerste wielerwedstrijd ter wereld vooraf gegaan door een groene reclamekaravaan.
“Zeker in een ongekend mooie en bosrijke omgeving als de Utrechtse Heuvelrug is duurzaamheid eigenlijk vanzelfsprekend”, zegt directeur Michiel van der Schaaf van RBT Heuvelrug en Vallei. “We zien dus ook steeds meer toeristische ondernemers die actief aan de slag gaan met onderwerpen als duurzame mobiliteit, lokaal voedsel en duurzaam verblijf.”

Plogging

Samen met ruim zeshonderd regiopartners wil het RBT de komst van La Vuelta benutten om verduurzaming verder te versnellen. “Zo zijn we één van de initiatiefnemers van het nieuwe Heuvelrug Duurzaamheidsfestival en steken we deze zomer ook op een praktische manier de handen uit de mouwen. Zoals dus met Vuelta Plogging, waarmee we zwerfafval rond het parcours opruimen.”
Plogging is een samenvoeging van de woorden ‘plocka upp’ (oppakken in het Zweeds) en ‘jogging’, een uit Scandinavië afkomstige hardloop- en fitnesstrend die in Nederland veelal niet rennend maar wandelend wordt uitgevoerd. “Het is een ideale combinatie van rommel opruimen en op een leuke manier actief bezig zijn in de buitenlucht”, licht RBT-projectleider Lieke Roos toe.
Omdat wandelen en genieten van de omgeving op de Heuvelrug een populaire activiteit is onder veel bewoners en bezoekers, is het idee ontstaan om tussen 22 en 31 augustus samen met ondernemers, bezoekers en inwoners zwerfafval op te ruimen in een zo groot mogelijk gebied. "Op dit moment hebben we voldoende vrijwilligers om over 60 kilometer de bermen van het Vuelta-parcours op te ruimen. Onze ambitie is de volledige route van 100 kilometer tussen Rhenen en Utrecht te doen.”
Bewoners, bezoekers, ondernemers en andere partijen in de regio Utrecht kunnen zich nog aanmelden voor de plogging-actie kunnen zich nog aanmelden via samenwerkenloont@hv-marketing.nl.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.