Lekker bootjes kijken maakt Mijndense sluis geliefd bij dagjesmensen: 'Het is altijd spektakel'

Leo Oor is sinds 1974 sluiswachter
Leo Oor is sinds 1974 sluiswachter © RTV Utrecht
Loenen aan de Vecht - De Mijndense sluis in Loenen aan de Vecht trekt veel bekijks deze zomer. Het is een komen en gaan van vaarders en dagjesmensen die van het tropische weer genieten. De toeschouwers aan de wal hopen stiekem zelfs op 'spektakel'. Het komt namelijk nog wel eens voor dat een schipper z'n boot met een touw vastlegt aan de kade, zonder door te hebben dat het water in de sluis vervolgens een meter zakt. Het gevolg is dat de boot helemaal scheef getrokken wordt. Gelukkig staat sluiswachter Leo Oor altijd klaar met zijn twee messen om de mensen uit hun hachelijke situatie te bevrijden voordat het écht mis gaat.
"Ik zie het regelmatig gebeuren", vertelt Leo. Al ruim vijftig jaar werkt hij hier, hij schut al sinds zijn 16de. Hij blijft zich erover verbazen dat touwen worden vastgeknoopt en snapt wel dat het tafereel dagjesmensen trekt. "Het is een schrikmoment. Daar zitten ze wel voor te kijken", zegt Leo die stiekem ook zelf wel van zulke momenten geniet.
Terwijl de ene na de andere boot langs vaart, is het ook een komen en gaan van mensen. "Heel Nederland komt hier langs, er gebeuren hier altijd wel bijzondere dingen", aldus een van de toeschouwers die even van haar fiets afstapt om met haar hondje van het uitzicht te genieten. "Je ziet mensen die heel goed kunnen manoeuvreren, mensen die het minder goed kunnen. Dat levert wel spektakel op."
Altijd spektakel bij de Mijndense sluis

Jaarlijkse traditie

Voor anderen is het zelfs een jaarlijks traditie om bij de sluis te komen kijken. "We komen uit Ederveen, dat ligt tussen Veenendaal en Ede in", vertelt een andere liefhebber van de Mijndense sluis die samen met haar man op rode stoelen aan de kant zit. "We zetten de auto bij Breukelen en fietsen hierheen. Het is spannend." En dit is dit jaar niet voor het eerst: "Vanwege het warme weer waren we gisteren ook hier, iemand had toen de touwen van de boot vastgezet in plaats van los te laten hangen, de boot hing toen scheef en bleef hangen." Zelf vindt ze varen niks, maar het kijken vindt ze erg leuk.
Hooguit vallen een paar glaasjes om, snijd je de touwen door en dondert de boot er weer goed in
Leo Oor
Sluiswachter Leo Oor schut hier al ruim vijftig jaar en merkt dat de vakantiebelevenis door de jaren heen is veranderd. Weinig mensen blijven hangen, de meesten varen met een doel. "Mensen zijn gedrevener en veel levendiger, ze hebben twee weken vakantie. De sluis doorheen en weg zijn ze!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.