Zeehond in de Lek bij Vianen: 'Laat hem lekker met rust'

Archieffoto, niet de zeehond in kwestie.
Archieffoto, niet de zeehond in kwestie. © Omroep Gelderland
Vianen - Zie je een zeehond zwemen in de Lek? Lekker laten zwemmen en niet achter het beestje aan varen. Die oproep doen Rijkswaterstaat en de Dierenambulance na meerdere meldingen over een zeehond in de rivier.
"Het klopt dat we een zeehond hebben gesignaleerd", laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. De afgelopen twee maanden belden verschillende mensen met de landelijke informatielijn om te melden dat ze de rob hadden gezien. Hoewel het roofdier normaal gesproken langs de kust voorkomt of in de delta's bij Zeeland, is het niet zorgwekkend dat er nu in de lek een zeehond zwemt.
"We hebben contact opgenomen met Pieterburen", zegt Rijkswaterstaat. Volgens het zeehondencentrum kunnen zeehonden ook in het zoete water van de Lek prima overleven. "Gewoon met rust laten. Als je op hem gaat jagen levert dat allemaal stress op."
Ook de Dierenambulance in de regio is op de hoogte van de zwervende zeehond. "Voorlopig moet iedereen hem gewoon lekker met rust laten", zegt een medewerker van de Dierenambulance. "Maar als er iets gebeurt dan worden wij gebeld om te helpen."
Het is niet voor het eerst dat zeehonden verder stroomopwaarts zwemmen. Bijna jaarlijks wordt er wel een zeehond gespot in de lek. In 2011 leidde dat tot een zomerhype met als hoogtepunt een verkiezing voor een naam voor het dier. Winnende naam: Lekkie. Met Lekkie liep het niet goed af. De zeehond raakte verstrikt in een net en verdronk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.