Traditie wordt voortgezet: tóch weer een buurtfeest in Utrechtse Zeven Steegjes

Utrecht - De partytenten zijn opgezet, de tuinstoelen staan op straat en de Nederlandse driekleur hangt uit: de smalle Utrechtse Kockstraat is er klaar voor: na twee jaar uitstel vieren ze hier vanavond de 75e editie van hun buurtfeest. Bijna klaar voor dan. Want tot zorg van het bestuur weigert de biertap om onduidelijke redenen dienst.
De Kockstraat is een straatje in de Utrechtse Zeven Steegjes: een volksbuurtje vlakbij Ledig Erf. Hier kennen de meeste bewoners elkaar al jaren, zijn zelfs vaak familie. Hoewel het buurtje volgens bewoners ook verandert, is de gemeenschap nog altijd hecht. En dat is mede dankzij dat jaarlijkse buurtfeest.
Drie leden van het bestuur van de Buurtvereniging Margriet (vlnr): Devon, Erwin en Steven.
Drie leden van het bestuur van de Buurtvereniging Margriet (vlnr): Devon, Erwin en Steven. © RTV Utrecht
Dat feest houdt in: een weekend lang muziek, entertainment en drank. Het wordt georganiseerd door een vijfkoppig bestuur van enthousiaste (oud-)bewoners van de Zeven Steegjes. Voorzitter Erwin: "Wij zijn drie jaar geleden als bestuur begonnen. Er dreigde een einde te komen aan de buurtvereniging en dus zijn we dit een beetje noodgedwongen gaan doen. Maar je wil niet dat het stopt hè. En al helemaal niet omdat deze editie een jubileumjaar is."
Erwin voelt zich nauw verwant met de traditie: zijn opa richtte in 1945 de buurtvereniging op om de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te vieren. Dat begon ooit als een feest van één dag, maar inmiddels wordt het een weekend lang gevierd. "Ik heb gehoord dat wij de langst lopende aaneengesloten buurtvereniging zijn. Alleen in de corona konden we niks doen. Heel zuur. Maar dat was overmacht."
Het buurtfeest in de Kockstraat in 1986.
Het buurtfeest in de Kockstraat in 1986. © Utrechts Archief

Spanning bij het bestuur

Bij het bestuur heerst op de warme middag nog enige spanning: na drie jaar is dit de eerste keer dat ze het feest organiseren – en dat het ook doorgaat – en het is de vraag of alles gaat zoals gepland. Dat de tap het niet doet, is een flinke tegenvaller en er wordt nog druk gebeld met de leverancier. Bestuurslid Steven: "Maar anders heb ik nog wel een tapje staan hoor. We hebben in ieder geval koud bier!"
Hoewel de organisatie geen fulltimebaan is, is hij er wel het hele jaar door mee bezig, vertelt voorzitter Erwin. "We moeten vergunningen en subsidies aanvragen, nadenken over wat we gaan doen, sponsoring regelen. En we organiseren ieder jaar trouwens ook een Sinterklaasfeest."
De financiële middelen komen deels vanuit de gemeente, die naar zeggen van het bestuur graag een vergunning verstrekt om zo'n traditie in stand te houden. Ook de jaarlijkse contributie aan de vereniging, sponsoring door lokale ondernemers en muntverkoop zorgen ervoor dat alle kosten kunnen worden gedekt.
De geluidstechnicus is ook gearriveerd.
De geluidstechnicus is ook gearriveerd. © RTV Utrecht

Hulp van iedereen

Hoewel er een hoop geregeld moet worden, staat het bestuur er in zo'n hechte buurt niet alleen voor, benadrukt Erwin. Vaak genoeg krijgen ze hulp van buurtbewoners. Zo stelt de bewoner van nummer 14 haar huis beschikbaar voor de muntverkoop ("net als op een festival maar dan goedkoper") en lagen de versieringen opgeslagen op de zolder van huisnummer 16.
Vorig weekend werd al gezamenlijk de decoratie opgehangen. Rode, witte en blauwe banners zwieren in de breedte van de straat heen en weer en aan het begin staat een glimmende houten poort in de Utrechtse kleuren. Erwin: "Die is dit jaar nog opgeknapt door een bewoner van nummer 16."
De nieuw beschilderde houten poort aan de ingang van de straat.
De nieuw beschilderde houten poort aan de ingang van de straat. © RTV Utrecht

Flinke opkomst?

Vrijdagavond om 20.00 uur begint het feest. Op het podium is livemuziek van voornamelijk Utrechtse artiesten, er zijn hapjes en – als het goed is – koud bier.
Hoeveel mensen er precies komen, weet het bestuur niet. "We hebben dit jaar wel flink gepromoot. We zijn twee keer op de radio geweest en hebben veel gedeeld op sociale media. Maar het is afwachten. Waarschijnlijk komen er zo'n 100 tot 150 mensen per dag."
Er zijn ook bezoekers welkom van buiten de Zeven Steegjes. Sterker nog: er komen juist veel oud-bewoners op af die om allerlei redenen ergens anders zijn gaan wonen. Eén groot weerzien dus; het bestuur heeft er zin in. Al helemaal nu er goed nieuws binnenkomt: er is een nieuwe tap onderweg. Komt het toch allemaal goed.
Het podium voor de live-optredens later op de avond staat al klaar.
Het podium voor de live-optredens later op de avond staat al klaar. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.