Kamperen in eigen dorp mét eigen buren? 'Echt genieten'

Chillen bij je eigen tent, om de hoek van 'thuis'
Chillen bij je eigen tent, om de hoek van 'thuis' © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Meerkerk - Niet die hele reis naar Zuid-Frankrijk, maar gewoon een metertje of 100 verderop. Daar kun je ook je tent neerzetten, dachten ze in Meerkerk. Dit weekend is daar de buurtcamping geopend voor mede-dorpelingen. "Het heeft vet veel voordelen. Je hoeft geen vriendjes te zoeken om mee te spelen, die ken je namelijk al."
Daar op links heb je de receptie, wijst Mats (10). En o ja, daar op rechts het waterpunt ("belangrijk voor het watergevecht morgen"). De Meerkerker geeft een rondleiding over het campingterrein. De rest van het jaar is het een speeltuin, nu voor drie dagen het toneel van tenten vol buren.
'Niks zo leuk als kamperen in eigen dorp'

'Niet het hele eind in de auto'

Toegegeven: je hebt zo'n buurtcamping niet zomaar opgezet. Organisatoren Anne-Marieke en Mariëlle weten er alles van. Begin maart begonnen ze al met regelen. "Het gaat om van alles. Van vergunningen en het regelen van licht en water tot veiligheidsmaatregelen. Je denkt: o leuk, gewoon een paar tenten naast elkaar. Maar het gaat om veel meer."
En het schema werd ook nog een beetje omgegooid door het warme weer. Meer schaduwpunten moesten er gemaakt worden, bijvoorbeeld. Maar dan heb je ook wat, zeggen de eerste (jonge) bezoekers die binnen druppelen. "Weet je wat wel lekker is? Dat je niet dat hele eind in de auto naar Italië hoeft te zitten. Echt genieten. Hier hoef ik geen moeite te doen om vriendjes te maken."
Zelf ken ik nu ineens ook een hoop meer mensen. En daar doen we het allemaal voor
Anne-Marieke, mede-organisator
Rosie (10) moet een beetje lachen. "Ja, ben je helemaal naar een ander land gereden, is het in Meerkerk óók zulk mooi weer. We hebben hier alleen geen giga-zwembad, maar wel een hoop waterpistolen geloof ik."
Zo'n 50 buren zullen dit weekend op de camping komen te staan. Een derde van de bezoekers hoeft daarvoor geen toegang te betalen. Een bewuste keuze, legt organisator Mariëlle uit. "Niet iedereen heeft het even breed. We hopen dat op deze manier iedereen tóch een beetje vakantie kan vieren."

Closer worden met de buren

De Meerkerkse organisatoren hopen dat iedereen in hun dorp wat closer wordt door de camping. "Er zijn wel ontzettend veel verenigingen in ons dorp, maar toch kom je erachter dat je veel mensen niet écht kent", aldus Anne-Marieke. "Hoe kan kun je die beter leren kennen dan op een camping? Zelf ken ik door de organisatie ervan ook ineens een hoop meer mensen. En uiteindelijk doen we het daar allemaal voor."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.