Het is 25 graden in De Bilt, hittegolf is officieel een feit

© Ab Donker
De Bilt - Er was vanochtend niet lang voor nodig voordat er 25 graden Celsius aangetikt werd bij het KNMI in De Bilt. Om 10.00 uur was het zover en daarmee is de eerste officiële hittegolf van dit jaar een feit. Sinds dinsdag zijn de maxima boven 25 graden uitgekomen en woensdag, donderdag en vrijdag werd het tropisch warm. Vandaag is de vijfde zomerse dag met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Uiteindelijk wordt het ook vandaag weer tropisch warm, meldt Weeronline.
De hittegolf in De Bilt ziet er tot nu toe als volgt uit:
• Dinsdag 9 augustus: 25,7 graden
• Woensdag 10 augustus: 30,0 graden
• Donderdag 11 augustus: 31,6 graden
• Vrijdag 12 augustus: 32,3 graden
• Zaterdag 13 augustus: 32,6 graden (verwacht maximum vandaag)

Dertigste hittegolf sinds 1901, veertiende sinds 2000

Het is de dertigste hittegolf in De Bilt sinds 1901. Opvallend is dat er daarvan zestien gemeten zijn in de vorige eeuw en we deze eeuw nu al de veertiende hittegolf beleven. Met veertien hittegolven is De Bilt een middenmoter in Nederland. In Arcen, Limburg staat de teller deze eeuw al op 26 hittegolven. Op Vlieland en Terschelling kwam het deze eeuw tot dusver tot slechts één hittegolf.
In grote delen van het land is deze week sprake van een hittegolf. Regionaal werd gisteren al aan de criteria voldaan. Het weerstation Hupsel (in de Achterhoek) had toen de primeur.

Officiële hittegolven in het verleden

Vorig jaar kwam het in De Bilt niet tot een hittegolf. In 2020 was sprake van een hittegolf van 5 tot en met 17 augustus. In 2019 en 2018 kwam het zelfs beide zomers tot twee officiële hittegolven.
De langste hittegolf in De Bilt duurde 18 dagen en werd gemeten van 29 juli tot en met 15 augustus 1975.

Hittegolf houdt nog een aantal dagen aan

Morgen wordt het opnieuw ruim 30 graden in De Bilt. De dagen daarna neemt de buienkans toe, maar blijft het kwik waarschijnlijk nog enkele dagen (ruim) boven 25 graden uitkomen. De hittegolf eindigt pas bij een maximumtemperatuur lager dan 25 graden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.