Natuurorganisatie na stikstofgesprek 'gesterkt in gevoel dat kabinet op juiste weg zit'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Provincie Utrecht - Volgens bemiddelaar Johan Remkes was het gesprek met natuurorganisaties vandaag een 'zinvolle exercitie' en ook de natuurorganisaties zelf kijken met een tevreden gevoel terug.
"Er was een grote mate van eensgezindheid, bij natuurorganisaties maar ook bij de twee ministers die er waren." Dat zegt Hank Bartelink van natuurorganisatie LandschappenNL uit De Bilt, een van de natuurorganisaties aan de gesprekstafel. Hij noemt de gesprekken 'constructief en aangenaam'.
Hank Bartelink van LandschappenNL over het gesprek met Remkes
Vorige week sprak Remkes met landbouworganisaties over de stikstofproblemen. Na afloop zei de stikstofbemiddelaar dat er sprake is van een vertrouwenscrisis. Vandaag spraken de organisaties over een natuurcrisis, aldus Remkes. "Waar een oplossing voor moet komen met gevoel voor urgentie."

Goede richtlijnen

Volgens klimaatminister Rob Jetten is er gesproken over een integrale aanpak, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de landbouw, maar zeker ook naar de industrie en luchtvaart. "Dat deden we natuurlijk al", zegt Jetten. "We willen ervoor zorgen dat we nu in één keer alle klimaat- en milieuproblemen proberen aan te pakken. De milieuorganisaties hebben goede richtlijnen gegeven."
Bij het overleg met de boeren waren ook premier Mark Rutte en landbouwminister Henk Staghouwer aanwezig. Zij ontbraken nu, tot onvrede van sommige natuurorganisaties. "Dit zijn bewindspersonen met een grote verantwoordelijkheid voor het beleid van Nederland. Dat zij er niet bij zijn, helpt natuurlijk niet om het geluid precies daar te krijgen waar het zou moeten zijn", zegt Bram van Liere van Milieudefensie. Hij wil dat 'grote milieuvervuilende bedrijven' ook worden aangepakt.

Geen belang, maar levensvoorwaarde

"Natuur is geen belang, maar een levensvoorwaarde voor iedereen", zegt Bartelink van LandschappenNL. Hij benadrukt dat ook de boeren de natuur nodig hebben. Tegelijkertijd vindt hij het belangrijk dat de boeren perspectief geboden wordt. Dat er tijdens de gesprekken geen sprake was van het mogelijk inperken van de maatregelen ziet Bartelink als een goed teken. "Er is ons niet gevraagd of wij met een onsje minder tevreden zouden zijn, wat mij sterkt in het gevoel dat het kabinet op de juiste weg zit."
Remkes praat later deze week nog met onder meer banken en de bouwsector en volgende week met gemeenten, provincies en waterschappen. Daarna heeft hij een tweede ontmoeting met landbouworganisaties. De brancheorganisatie voor supermarkten heeft vandaag laten weten af te zien van een gesprek met Remkes, de supermarkten willen dat Remkes eerst weer in gesprek komt met de boeren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.