Veroordeelde Leerdammer ging in proeftijd opnieuw dealen en kreeg undercover-agent als klant

Archieffoto.
Archieffoto. © Pixabay
Leerdam - Een 21-jarige Leerdammer liep nog in zijn proeftijd van een eerdere veroordeling voor drugshandel, toen hij vorig jaar opnieuw begon te dealen. Hij had echter de pech dat een van zijn klanten een undercover-agent was, die hem gelijk in de boeien sloeg.
Omdat hij schulden had en als oudste zoon voor zijn moeder en broertjes moest zorgen, was hij opnieuw in de fout gegaan, legde hij vandaag uit aan de rechters. Hij had daarom in in de zomer van vorig jaar contact gezocht met jongens voor wie hij al eerder cocaïne had bezorgd aan klanten.

Dealertelefoon

Gebruikers konden drie dagen per week bij hem bestellen via een speciale dealertelefoon. De aanhouding van de Leerdammer maakte deel uit van een groter onderzoek naar drugshandel in de regio.
Inmiddels lijkt de jonge Leerdammer zijn leven te hebben gebeterd. Hij heeft een baan en volgt een opleiding. Zijn schulden heeft hij grotendeels afbetaald. Toch vindt de officier van justitie dat de nieuwe misstap niet onbestraft kan blijven.

Gewaarschuwd mens

Hij vindt het zorgelijk dat de Leerdammer als "gewaarschuwd mens" tijdens zijn proeftijd vier maanden lang opnieuw in de fout is gegaan. Hij had slechts 3 gram cocaine in zijn bezit, maar op zijn zolderkamer werd 1450 euro gevonden. Volgens het OM is dat geld verdiend met drugshandel.
De man stond ook terecht voor bezit van ruim 15.000 euro aan valse bankbiljetten. Die had hij in een opwelling gekocht via internet, naar eigen zeggen om cadeau te geven aan kinderen in zijn familie. Omdat de biljetten niet echt genoeg leken, was dat er niet van gekomen.
Het OM eist een celstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. Daarnaast zou hij de voorwaardelijk celstraf van een maand, die hij nog had staan, nu ook daadwerkelijk moeten uitzitten

Celstraf schadelijk

Volgens zijn advocaat is het schadelijk als zijn cliënt terug moet naar de gevangenis. Hij zou zijn baan kunnen verliezen en zijn opleiding moeten staken. Daardoor zou zijn familie in de problemen komen en zou de kans groot zijn dat hij weer op het verkeerde pand terecht komt.
De advocaat vroeg de rechtbank om de op te leggen celstraf te beperken tot de drie maanden dat zijn client in voorarrest gezeten, in combinatie met een voorwaardelijke straf. De proeftijd van zijn eerdere voorwaardelijke celstraf zou dan verlengd kunnen worden.
Of de Leerdammer nog een nieuwe kans krijgt om zijn leven te beteren, wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.