Kloostertuinzeep van Landgoed Oostbroek: ‘We herdenken de heilige martelaar Laurentius met ons zeepje’

Boswachter Joris Hellevoort kwam op het idee om een zeepje te maken voor het 900-jarige bestaan van Landgoed Oostbroek
Boswachter Joris Hellevoort kwam op het idee om een zeepje te maken voor het 900-jarige bestaan van Landgoed Oostbroek © RTV Utrecht / Rosan Onderwater
De Bilt - Landgoed Oostbroek bestaat 900 jaar. Om dit te vieren bedacht boswachter Joris Hellevoort van Utrechts Landschap het idee om een zeepje te maken, gemaakt met kruiden uit de kloostertuin. Het klooster op het landgoed is gewijd aan de heilige Laurentius, daarom kon het kruid laurier niet ontbreken in het nieuwe kloostertuinzeepje.
Kloostertuinzeep voor 900-jarig bestaan Landgoed Oostbroek
De boswachter vindt het leuk om lokale producten te maken samen met vrijwilligers en zeep zat nog niet in het assortiment. “Omdat het landgoed dit jaar 900 jaar bestaat wilde ik iets speciaals doen. Ik dacht ineens: we hebben een mooie kruidentuin, waar allemaal vrijwilligers in werken. De kruiden uit de tuin worden daar al 900 jaar geteeld, wat is er nou leuker dan van die kruiden een mooi zeepje te maken.”
De kruiden uit de tuin worden naar Werfzeep in Utrecht gebracht. Een zeepziederij die biologisch en handgemaakte zeepjes maakt. “Wij plukken de kruiden uit onze tuin en zij maken daar voor ons zeepjes van. En ze zijn al populair, van de eerste lichting zijn er nog maar twee over. Maar de grote levering komt pas over twee weken, dan ligt er een hele stapel klaar in 't Winkeltje van Oostbroek”, zegt Hellevoort.

Rozemarijn, tijm en laurier

Voor de geuren in het zeepje is er gekozen voor mediterrane kruiden. Rozemarijn, tijm en laurier. “We hebben voor deze kruiden gekozen omdat ze lekker ruiken én omdat we verwachten dat deze kruiden vroeger ook in de Kloostertuin werden gekweekt.” Vooral laurier mocht niet in het zeepje ontbreken. “De naam Laurentius wordt in verband gebracht met dit veelzijdige kruid.”
© RTV Utrecht / Rosan Onderwater

De heilige Laurentius

Twee riddermonniken stichtten in het moeras ten oosten van Utrecht een klooster, wat nu bekend staat als landgoed Oostbroek. De latere abdij was gewijd aan Maria, maar bovenal aan de heilige Laurentius. Laurentius leefde in de derde eeuw in Rome van 225 tot 258 en staat bekend als de meest vereerde martelaar van de Kerk van Rome.
De heilige Laurentius was een martelaar, die zich inzette voor de armen, vertelt Hellevoort. “Vandaar dat dit klooster gewijd is aan Laurentius. Dat is ook terug te zien in het wapen van Oostbroek, daar zie je het Laurentius-rooster. Volgens de legende werd hij levend op een rooster verbrand. Zo is hij gestorven maar ook heilig geworden. Nu het landgoed 900 jaar bestaat, herdenken we nog steeds de heilige Laurentius in ons zeepje.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Regio TV De Bilt

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.