'Hebben wij dat!' Konijnen van Amersfoortse familie graven menselijke schedels op in achtertuin

© RTV Utrecht
Amersfoort - De konijnen van familie De Geus in Amersfoort hebben een wel heel opmerkelijke opgraving gedaan. Afgelopen maandag hebben ze menselijke resten van drie tot vier personen opgegraven in de achtertuin. Twee kaken en twee schedels wisten de dieren bloot te leggen maar hoe ze daar zijn gekomen, dat weet vooralsnog niemand.
"Het heeft daar in de wand gezeten." Maarten de Geus, zoon des huizes, wijst aan waar de konijnen de archeologische vondst hebben gedaan. Hij zag als eerste dat de huisdieren iets hadden blootgelegd dat al heel lang onder de grond verstopt zat. Zijn ouders weten niet wat ze zien. "Hebben wij dat! Wat is dit nou?", reageren zij vol vertwijfeling en ongeloof.
Konijnen graven menselijke schedels op in Amersfoortse achtertuin
De familie belt de politie en zij komen direct onderzoek doen. Specialisten graven de twee schedels en twee kaken uit en vanaf daar neemt het NFI het onderzoek over.
Na een eerste blik op de schedels wordt nog gedacht dat het gaat om botten van mensen die rond 1900 zijn gestorven, maar inmiddels kan het NFI zeggen dat de resten waarschijnlijk nog ouder zijn dan dat. "We denken uit 1600, 1700 of 1800. Het is nattevingerwerk wat dat betreft. Een van de kaken heeft bijvoorbeeld gebitsslijtage die past bij vroeg moderne populaties", legt een woordvoerder van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) uit.
Het wordt daarmee aangemerkt als een archeologische vondst, wat ook betekent dat de politie niet verder onderzoek doet. "Uit deze vondst is forensisch niets meer te halen", zegt het NFI. Het instituut gaat nu samen met de Rijksuniversiteit Groningen proberen te bepalen uit welk jaar de botresten precies komen.

Nog veel vragen

Het Archeologisch Centrum in Amersfoort meldt zich alvast: daar zouden ze de resten na het NFI-onderzoek graag nog verder onderzoeken én vervolgens opnemen in de stadscollectie. Bij stadsarcheoloog Timo d'Hollosy is de nieuwsgierigheid geprikkeld door de vondst. "Waar is de rest van het lichaam? En wie waren het? En waarom liggen ze daar? Of we er antwoord op krijgen is nog maar de vraag, maar veel is te onderzoeken", zegt hij hoopvol.
Over de vindplaats heeft d’Hollosy een vermoeden. In de loop der jaren hebben archeologen in de stad veel oude begraafplaatsen gevonden en onderzocht. De achtertuin van familie De Geus ligt niet in de buurt van een voormalig grafveld. De archeoloog komt met een voorzichtige lezing: "We hebben de nodige begraafplaatsen al opgegraven. En bij die opgravingen zijn best weleens schedels gestolen. En wat ik nu merk is dat er mensen nu ook bij ons langskomen die in hun jeugd een schedel hebben meegenomen en die terug brengen. Ik kan mij ook voorstellen dat iemand die vroeger zoiets gedaan heeft ze in de tuin heeft begraven."
Ook familie De Geus wil graag meer te weten komen over de vondst in hun achtertuin. Ze worden in elk geval op de hoogte gehouden van de onderzoeksresultaten, is ze al beloofd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.