Ron Looy ontwierp Vuelta-parcours: 'Het Ledig Erf wordt heel gezellig!'

© Pixabay
Utrecht - Nog twee nachtjes slapen en dan is het écht zover: de Vuelta start in Utrecht. Morgen is nog de ploegenpresentatie, vrijdagavond start de wielerronde met een ploegentijdrit – dwarsdoor het centrum van de Domstad. Ron Looy stippelde het parcours uit en weet precies waar je de wedstrijd het beste volgt. "We laten de oude en de nieuwe stad met elkaar verbinden."
Looy vindt het vooral "hartstikke mooi" dat hij het parcours in Nederland mocht ontwerpen. "Ik ben ontzettend dankbaar dat mij dit is overkomen." Tegelijk komt er nogal wat kijken bij het samenstellen van de etappes. "Je moet goed luisteren naar je omgeving, kijken hoe het in elkaar zit en nadenken over wat precies gevraagd wordt."
Daarmee doelt Looy op het type etappe. De Vuelta start namelijk met een ploegentijdrit en zaterdag volgt nog een rit door een groot deel van de provincie. "Je wilt daarbij de stad en de A-locaties goed naar voren laten komen. Het is belangrijk om jezelf af te vragen hoe je daarmee iedereen kan vermaken."
In gedeeltelijk overleg met de organisatie is daarom besloten voor een 'organische vorm'. "We laten de oude en de nieuwe stad met elkaar verbinden. Volgens mij is dat goed gelukt door eerst door het oudere gedeelte te fietsen, dat is een vrij technisch parcours. Daarna gaan de renners naar een moderner stuk: Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern."

Tussensprint op een landingsbaan

Maar waar kun je nou als toeschouwer het beste de etappes volgen? Looy heeft een paar aanbevelingen. "Het Ledig Erf wordt bijvoorbeeld heel gezellig. Daar kun je het ook goed zien." Spectaculair vindt hij de rotonde bij het Henri Dunantplein. "Daar kun je ze 360 graden voorbij zien komen."
En Looys eigen lievelingsspot? "Voor mij is dat de landingsbaan van de voormalige Vliegbasis Soesterberg, waar ze op de landingsbaan rijden van voor tot achter. Met een sprint op het laatste stuk." De parcoursbouwer zelf is daar geen getuige van. "Ik ben tot zondag nog behoorlijk druk met andere Vuelta-gerelateerde zaken. Achteraf kijk ik alles terug."
Parcoursbouwer Ron Looy over de route van de Vuelta

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.