Bol wint Europees goud op 400 meter in 'niet te geloven' tijd

© ANP
München - Femke Bol kan zichzelf nog altijd verbazen. Een welgemeende 'wauw' kwam uit haar mond na haar gouden race op de 400 meter bij de EK atletiek in München. Bol won de finale in 49,44 seconden, een Nederlands record en de beste tijd van dit seizoen in Europa. "Winnen in zo'n tijd is niet te geloven. Het is bizar", zei ze voor de camera van de NOS. "Ik voelde me heel goed, sterk en had er veel vertrouwen in. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik niet verwacht. Daar had ik alleen maar van gedroomd."
Bol gaf toe dat ze in baan vijf een prachtige uitgangspositie had. "Al mijn concurrenten liepen voor mij in de buitenste banen, dus ik kon heel goed mijn ding doen in het eerste deel van de race. Daarna kon ik gaan 'chasen' en dat lukte heel goed. Dit is zo gaaf, Europees kampioen worden in een vol stadion."
Met het behalen van de Europese titel op de 400 meter is ze op de helft van haar missie in München. De 22-jarige Amersfoortse wil ook goud op de 400 meter horden, het onderdeel waarop ze brons veroverde op de Olympische Spelen in Tokio en vorige maand het zilver bemachtigde op de WK in het Amerikaanse Eugene. "Mijn raceplan voor de 400 meter horden heb ik al geschreven voor de EK. Ik wilde eerst alles op de 400 meter zetten. Dat is gedaan en nu gaat de knop om. De halve finale van donderdag wordt zwaar vrees ik, want ik denk niet dat ik veel zal slapen."
Vriendin en trainingsmaatje Lieke Klaver gold vooraf als een van Bols grootste concurrentes. Maar de nummer 4 van de WK in Eugene moest een heel snelle eerste 200 meter bekopen met een inzinking op de laatste meters. "Ik moet wennen aan het lopen van finales en dat is een mooi probleem om de komende jaren aan te werken", zei Klaver bij de NOS. "Ik ben na de WK een week ziek geweest, dus de voorbereiding op de EK was 99 procent in plaats van 100 procent, maar ik baal wel. Toch voel ik me niet zo rot als je misschien zou denken, want ik kijk naar het hele seizoen en dan kan ik zeggen dat ik blij ben met hoe het is gegaan."

Vorige maand nam Bol deel aan het WK atletiek in de Verenigde Staten. Hier slaagde zij er niet in om de finale van de 4x400 meter te halen. De estafetteploeg kwam in Eugene als derde over de finish, maar werd gediskwalificeerd vanwege een mislukte wissel.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.