Utrechtse koopwoning haast onbereikbaar voor Jan Modaal

© Pixabay / Sephelonor
Provincie Utrecht - Het wordt voor huizenkopers met een modaal inkomen steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Vooral voor alleenstaanden met een modaal inkomen is deze kans vrijwel nihil. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker is slechts één procent van het complete huizenaanbod in Nederland bereikbaar voor deze groep mensen. Dat was vorig jaar nog 3,3 procent.
In de provincie Utrecht is de situatie trouwens nog uitzichtlozer. Daar maken modale eenverdieners kans op maar 0,2 procent van het aanbod. Alleen in Flevoland (0,1 procent) en Noord-Brabant (ook 0,1 procent) is de situatie nog schrijnender. In Limburg (6 procent), Groningen (5 procent) en Zeeland (4 procent) maken eenverdieners met een modaal inkomen de meeste kans op een woning.

Rentestijging

Oorzaak is de stijging van de hypotheekrente het afgelopen half jaar, waardoor er nu eenmaal minder geleend kan worden. Vorig jaar kon iemand met een modaal inkomen van 38.000 euro per jaar nog een hypotheek krijgen van 188.000 euro. Dat is nu nog maar 171.000 euro.
Het aanbod van betaalbare woningen voor modale eenverdieners is daarmee met 70 procent gedaald in één jaar tijd. En hoewel tweeverdieners met een modaal inkomen meer mogelijkheden hebben, lopen óók zij tegen de grenzen van het woningaanbod aan. Slechts 20 procent van de te koop staande woningen zijn voor hen beschikbaar.

Vergroting woningvoorraad

"Hoewel de huizenmarkt begint af te koelen en het totale woningaanbod is gegroeid, is de positie van ‘Jan Modaal’ verslechterd", zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden - ondanks een stijging van het modaal inkomen - op dit moment minder lenen ten opzichte van een jaar terug. Zo kan de single starter 9 procent en tweeverdieners 12 procent minder lenen. Hoewel de stijging van de hypotheekrente nu aan het afvlakken is, verwachten we dat de kwetsbare positie van werkenden met een modaal inkomen op de huizenmarkt op korte termijn niet zal veranderen, mede door de stijgende huizenprijzen. Inzetten op een verdere vergroting van de woningvoorraad heeft hierdoor nog meer aan belang gewonnen."
Wie als modale eenverdiener ook nog in de stad wil wonen kan het helemaal wel vergeten. In Amsterdam en Den Haag is helemaal geen aanbod meer beschikbaar en in Eindhoven en Utrecht is een zeer bescheiden percentage aan woningen beschikbaar (0,2 procent).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.