Esther wilde lenzen halen, maar werd belaagd door anti-abortusdemonstranten

© Pexels
Utrecht - Vrouwen die nietsvermoedend langs de Biltstraat lopen, worden meermaals lastig gevallen door anti-abortusdemonstranten. De afgelopen anderhalf jaar kreeg de gemeente Utrecht 21 meldingen binnen van overlast van demonstranten. Ook mensen die geen abortus ondergaan, zijn de dupe. Een van die vrouwen is Esther. Op weg naar de lenzenkliniek werd ze geïntimideerd door demonstranten : "Ze grepen mij in mijn buik."
Esther is niet haar echt naam. Ze wil haar verhaal anoniem delen. De gebeurtenis is pijnlijk, maar te belangrijk om niet te vertellen, vindt ze. Esther vertelt hoe ze vorig jaar op weg was naar de lenzenkliniek, in hetzelfde pand als waar de abortuskliniek zit. "Ik liep nietsvermoedend langs de Biltstraat, toen ik een paar demonstranten hoorden smoezelen", zegt ze. "Voor ik het wist, werd ik opzij geduwd, het fietspad op. Ze pakten me vast en grepen in mijn buik. Ik wist niet wat me overkwam."
Wat de demonstranten naar haar riepen, weet Esther niet meer. "Ik wist: ik moest daar meteen weg. Ik heb me snel losgerukt en ben boos doorgelopen."
Deze demonstranten hebben het gemunt op iedere vrouw in de vruchtbare leeftijd.
Esther*
Esther is niet de enige. Sinds januari 2021 zijn er 21 meldingen gedaan bij de gemeente Utrecht van overlast van anti-abortusdemonstranten. In sommige gevallen komen de klachten vanuit omwonenden, en in andere gevallen zijn deze van voorbijgangers. Daarvan is het niet op te maken of het om bezoekers aan de kliniek gaat of om overige passanten.
Esther omschrijft het incident als een "vreselijke en intimiderende ervaring". "Het heeft ervoor gezorgd dat ik daarna niet meer naar deze kliniek wilde. Deze demonstranten hebben het gemunt op iedere vrouw in de vruchtbare leeftijd", zegt ze.
Esther heeft een klacht ingediend bij de gemeente. "Elke melding wordt serieus genomen", zegt gemeentewoordvoerder Marten Grupstra. "Net als bij andere demonstraties nemen handhavers regelmatig poolshoogte.

Bufferzone of niet?

In Nederland bepalen gemeentes zelf over bufferzones voor abortusklinieken. Anti-abortusdemonstranten mogen dan niet binnen een bepaalde straal, van 100 tot soms 500 meter, voor de kliniek staan. Utrecht heeft geen bufferzone.

De gemeente Utrecht vindt dat anti-abortusdemonstranten in de stad terecht naar een andere plek zijn gestuurd. Daarom gaat burgemeester Dijksma in hoger beroep tegen de uitspraak die de rechter eerder deze maand deed. Daarbij wil ze het 'recht op zelfbeschikking' inzetten als extra argument, dat eerder niet aan bod kwam.

De uitspraak van de zaak zal bepalen hoe de gemeente in de toekomst met demonstraties bij de kliniek om kan gaan. Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen liet eerder weten in de toekomst nog meer en vaker demonstraties te willen organiseren voor de kliniek. Tot de uitspraak er is, doen ze geen aanvragen voor een nieuwe demonstraties.

Afschrikken

In het de Stadskliniek aan de Biltstraat zitten verschillende zorgverleners. Je vindt er onder meer een huidtherapeut, een orthomanueel arts, een kaakchirurg en de abortuskliniek het Vrelinghuis.
De zorgverleners zeggen tegen RTV Utrecht het beeld te herkennen dat hun cliënten weleens worden lastig gevallen door anti-abortusdemonstranten. "Helemaal toen ze voor de deur demonstreerden, werden cliënten weleens lastig gevallen. De laatste tijd is het minder, misschien dat het iets te maken heeft met de zomertijd", reageert een medewerker van een lenzenkliniek.
"Voor ons als ondernemers is dat natuurlijk ook heel vervelend", vertelt een huidspecialist. "Je wil je klanten de beste zorg kunnen verlenen. Als ze geïntimideerd worden door de demonstranten, schrikt dat af. Dan zoeken we wel een andere plek op waar ze niet lastig worden gevallen", vertelt een huidspecialist.

'Leugens'

Jezus Leeft en Schreeuw Om Leven, twee groepen die regelmatig demonstreren bij de kliniek, zeggen het beeld niet te herkennen. "Het zijn leugens', zegt Jezus Leeft-oprichter Joop van Ooijen.
Wij behandelen vrouwen enkel met respect en zouden ze nooit fysiek belagen.
Joop van Ooijen, oprichter Jezus Leeft
"Misschien dat het om andere demonstranten gaat. Daar zijn wij niet verantwoordelijk voor", vertelt Arthur Alderliesten, directeur van Schreeuw Om Leven. "Wij vragen vrouwen die op weg zijn naar de kliniek, altijd eerst of we ze iets mogen vragen en proberen dan het gesprek aan te gaan. Zegt iemand nee, dan wensen we haar nog een fijne dag."
Leden van de groep staan een paar uur per week bij de kliniek. Alderliesten: "Wij dragen ook bewust badges met ons logo om herkenbaar te zijn. Juist om dit soort situaties te voorkomen."

Niets nieuws onder de zon

Voor zorgmanager Bar-Lev Querido van het Vrelinghuis is het niets nieuws onder de zon. "Niet alleen onze kliniekbezoekers worden weleens lastig gevallen. Aan de buitenkant kun je niet zien of mensen daadwerkelijk naar de kliniek gaan of niet."
Esther wil de dag het liefst zo snel mogelijk achter zich laten. Wel vreest ze voor andere vrouwen nog steeds worden lastig gevallen op straat. "Het is belachelijk en traumatiserend."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.