Hoe houden we nieuwbouwwijken leefbaar? 'Geef natuur de ruimte'

De Amersfoortse wijk Vathorst is groen en waterrijk.
De Amersfoortse wijk Vathorst is groen en waterrijk. © RTV Utrecht
amersfoort - Er moet flink bijgebouwd worden in Nederland. Dit jaar en volgend jaar nog zo'n 70.000, daarna moeten we opschalen naar zo'n 100.000 nieuwe woningen per jaar. Om een goed beeld te krijgen van hóeveel huizen per jaar dat extra zijn: in Leidsche Rijn staan nu ongeveer 20.000 woningen. Tijdens het toppunt van de bouw komen er dus 'vijf Leidsche Rijnen' per jaar bij. Al deze woningen zijn nodig om de woningnood op te lossen.

De komende weken vaart het programma 'Margreet' over kleine Utrechtse riviertjes. Ze praat met passanten en bewoners over de geneugten en zorgen van wonen langs het water. Hoe is het bijvoorbeeld om met duizenden nieuwe buren een wijk op te bouwen? Kan er nog 'geboerd' worden in Natura 2000-gebieden? En is er nog voldoende ruimte voor recreatie?

Wonen aan het water is voor veel mensen een droom.
Wonen aan het water is voor veel mensen een droom. © RTV Utrecht
Maar hoe houden we al die nieuwbouwwijken en -wijkjes leefbaar? Volgens de bewoners van de (relatief) nieuwe wijk Vathorst in Amersfoort gaat het bij leefbaarheid niet alleen om de voorzieningen, maar ook om ruimte en groen. Bewoner Gerben van Vuurst woont met zijn gezin al ruim 10 jaar in de wijk: "natuurlijk vielen we voor het huis en het water voor de deur, maar ook voor de aanwezigheid van de Laak en de buitengebieden daarachter. Je bent echt in een vloek en een zucht in de rust van de natuur".
Tuinderij Land in Zicht geeft nieuwbouw-bewoners een moestuin.
Tuinderij Land in Zicht geeft nieuwbouw-bewoners een moestuin. © RTV Utrecht
Die behoefte aan rust, recreatie en natuur zien ze ook bij de tuinderij van Land in Zicht. "In februari lag het hier nog braak en moest je over de plassen springen", grapt tuinder Nienke Boone. "Nu draaien we een bloeiend eerste jaar met onze tuinderij en komen de vrijwilligers uit de wijk om in 'hun tuin' te helpen. Mensen vinden het fijn om een dag niet binnen in huis of achter hun bureau te werken, maar juist lekker buiten te zijn en de mouwen op te stropen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.