Rector Baarnsch Lyceum Henk van Ommen overleden

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
Baarn - Rector Henk van Ommen van het Baarnsch Lyceum is afgelopen dinsdag overleden. Dat meldt de middelbare school vandaag.
Van Ommen was sinds de zomer van 2011 rector in Baarn. Afgelopen maand legde de 60-jarige onderwijsbestuurder om gezondheidsredenen zijn taken neer. Per brief liet hij weten dat het hem niet meer lukte om leiding te geven aan de school.

Klassieke school met moderne snit

Van Ommen zette zich volgens de schoolleiding sinds de zomer van 2011 met hart en ziel in als rector-bestuurder. Een van de vernieuwingen onder zijn bewind is een gymnasiumopleiding in een hedendaags jasje.
"Hij heeft een nieuwe koers ingezet, waarbij het Baarnsch Lyceum zich heeft ontwikkeld tot een klassieke school met een moderne snit", schrijft de schoolleiding. "Geen relatie zonder prestatie, dat was voor Henk een belangrijk motto binnen het onderwijs. Zowel regionaal als landelijk heeft hij in onderwijsland een grote bijdrage geleverd."

Gezicht van het Baarnsch Lyceum

Ook bij het reilen en zeilen van een middelbare school midden in de Baarnse samenleving was Van Ommen jarenlang het gezicht van het Baarnsch Lyceum. Dat begon met de opening van het nieuwe schoolgebouw door toenmalig koningin Beatrix, zelf oud-leerling. In hetzelfde jaar kwam een actievoerder van Occupy Soestdijk een gastles verzorgen, nadat jongeren het tentenkampje tussen Paleis Soestdijk en de school hadden belaagd.
In de jaren daarna moest Van Ommen nogal eens zijn bemiddelende kwaliteiten laten zien, onder meer bij een hoogoplopende ruzie met een naburige manegehouder die zich ergerde aan het parkeergedrag van ouders bij de school. Een treurig dieptepunt was het verongelukken van leerling Koen van Keulen, die tijdens een vakantie met familie en vrienden vermist raakte. Na enkele dagen vol onzekerheid bleek hij te zijn overleden na een val. Het Baarnsch Lyceum werd een verzamelpunt waar schoolgenoten en docenten van Koen hun verdriet konden delen.

'Warme, sterke persoonlijkheid'

Van Ommen was elf jaar het boegbeeld van de school die in 2019 het honderdjarig bestaan vierde en daarna veelvuldig te maken kreeg met de onderwijsbelemmeringen door de coronapandemie. "Het Baarnsch Lyceum zal zonder hem niet meer hetzelfde zijn. We gaan Henk enorm missen: een warme, sterke persoonlijkheid en een krachtige rector-bestuurder."
Van de rector wordt in besloten kring afscheid genomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.