Gemeente IJsselstein is piepende trams spuugzat: 'Probleem moet nú worden opgelost'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
IJsselstein - De gemeente IJsselstein heeft in een online bericht hard uitgehaald naar de provincie Utrecht. Inwoners van de gemeente klagen steen en been over het piepende geluid van de sneltram. "Ons geduld is op en we voeren de druk op", stelt de gemeente.
Al anderhalf jaar zitten met name de omwonenden van Praagsingel, halte Binnenstad en Weegbree in de herrie. "Alsof er iemand met zijn nagels over het schoolbord krast", liet een omwonende eerder weten. Het zogeheten 'booggeluid' wordt veroorzaakt doordat de wielen van de trams in een bocht tegen de rails schuren.

Oplossing nog altijd niet gevonden

Het probleem ontstond nadat de provincie, die voor het traject verantwoordelijk is, de trams en de rails vernieuwde. Meerdere malen dacht de provincie het antwoord op het piepen te hebben gevonden. Maar telkens wees de praktijk uit dat het schelle geluid zich niet zomaar liet dempen. Ondertussen loopt de rekening op, een jaar geleden had de provincie al een miljoen euro uitgegeven om het probleem op te lossen.
Wieldempers en een speciale smeerinstallatie zijn nu de laatste wapenfeiten van de provincie. Maar opnieuw geven de omwonenden aan dat de maatregelen nauwelijks effect hebben.
Dit zijn de plaatjes die de trillingen op de wielen moeten gaan verminderen.
Dit zijn de plaatjes die de trillingen op de wielen moeten gaan verminderen. © Provincie Utrecht
De gemeente IJsselstein laat nu weten de klagende bewoners volkomen te begrijpen. "Zeven dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat horen zij acht keer per uur het schelle piepende geluid. Lekker van de zomer genieten in de tuin of op het balkon is er voor hen niet bij."
Maar omdat de provincie de eigenaar van de trams en het spoor is, geeft IJsselstein ook aan dat het zelf het probleem niet kan oplossen. De provincie zou de gemeente hebben laten weten dat het een tijdje kan duren voordat het vet uit het smeersysteem zijn werk doet op de tramrails. Maar dat is voor IJsselstein niet genoeg.

Druk op provincie

"Wethouder Peter Bekker heeft geregeld contact met gedeputeerde Anne Schaddelee om te benadrukken dat het probleem nú opgelost moet worden", laat de gemeente weten. Ook vindt er inmiddels wekelijks een overleg met de provincie plaats over de kwestie. Daar schuift ook Nieuwegein bij aan, dat met hetzelfde probleem kampt.
"Nu de problemen nog niet opgelost zijn, blijven we druk zetten zodat het oplossen van de overlast van het snerpende piepende geluid de hoogste prioriteit van de provincie Utrecht blijft houden", sluit IJsselstein af.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.