Twee arrestaties, enkele buien en wat frustratie over wegafsluitingen, maar Vuelta-start was vooral een groot feest

© ANP
Provincie Utrecht - De Vuelta-start in Utrecht was vooral een groot feest met veel enthousiast publiek langs het parcours. En met een gedroomde ontknoping, want het Nederlandse team Jumbo-Visma zette de snelste tijd neer en Robert Gesink pakte de rode leiderstrui. Twee arrestaties, enkele buien en veel wegafsluitingen, dat waren de enige minpuntjes rond de ploegentijdrit.
Utrecht geniet van Vuelta-start
Op veel plekken was het druk. Bijvoorbeeld langs de singels, op de Maliebaan, de Biltstraat en bij het Griftpark. Maar ook in Leidsche Rijn en Overvecht waren veel toeschouwers op de been. Na de ploegentijdrit bleef het nog gezellig druk in de stad. Bij de podium wilden veel mensen Jumbo-Visma en Robert Gesink toejuichen. De 36-jarige renner uit de Achterhoek mocht als eerste zijn wiel over de streep drukken bij de Jaarbeurs.
Gesink was jarenlang de hoop van de Nederlandse wielerfans in de grote rondes. De Achterhoeker werd een keer vijfde en een keer zesde in de Tour de France en won in de Vuelta van 2016 een rit naar de top van de Aubisque. Maar een leiderstrui in een grote ronde droeg hij nooit.
Donderdag wilde hij nog niet over dit scenario speculeren. "Zoiets is moeilijk te plannen, je moet ook net goed uitkomen bij de finish. Als je als een dood vogeltje achteraan hangt zal dat niet lukken." Maar Gesink maakte een goede indruk, net zoals de hele ploeg snel over de drukbevolkte wegen reed. Klassementsman Primoz Roglic, de winnaar van de afgelopen drie edities van de Vuelta, nam meteen enige afstand van zijn concurrenten.
© @BPU_Utrecht

Verkeersopstoppingen

De stad is tot laat in de avond op veel plekken afgesloten. Dat leidde soms tot frustratie van mensen die tegen blokkades opliepen. Een groot deel van Utrecht was al vanaf 15.00 uur moeilijk bereikbaar omdat doorgaande wegen zijn afgesloten in verband met de wielerwedstrijd. Mensen konden dus lastig de stad in of uit. Afsluitingen hebben onder meer geleid tot verkeersopstoppingen op de Kapteynlaan bij winkelcentrum De Gaard en bij winkelcentrum Overkapel in Overvecht.

Actievoerders gearresteerd

In de buurt van de start bij de Jaarbeurs arresteerde de politie twee actievoerders, terwijl de ploegentijdritten nog in volle gang waren. De verdachten probeerden een blokkade te creëren op het parcours. De politie twittert dat "voor de veiligheid van deelnemers is opgetreden".
Op een foto is te zien dat een van de verdachten een shirt draagt met de tekst 'INEOS = Climate Criminals'. Chemiebedrijf Ineos is de sponsor van Ineos Grenadiers, een van de deelnemende ploegen aan de Vuelta.
Arrestatie tijden de Vuelta.
Arrestatie tijden de Vuelta. © RTV Utrecht
Ook morgen staan protesten op stapel. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen volgens het AD op de Amerongse Berg protesteren tegen de vervuiling die de Vuelta volgens hen aanricht. Boeren hebben een publieksvriendelijke actie voorbereid in Woudenberg om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er worden 2000 tot 4000 actievoerders verwacht en honderden tractoren. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.
In de ochtend komen de actievoerders aan op de locatie aan de Rumelaarseweg in Woudenberg. Kemp verwacht honderden tractoren. Die moeten rond 12.00 uur binnen zijn, want dan gaan veel wegen rond het parcours dicht. Er zijn diverse sprekers en er is muziek. Om 16.00 uur komen de wielrenners langs de locatie en hopen de boeren dat zij goed in beeld komen. "Wij hebben met de Vuelta een tekst doorgesproken die zij in vijf talen gaan voorlezen. Hierin staat waarom wij boeren actievoeren", aldus Kemp.
Over een lengte van ongeveer 10 kilometer, tussen Scherpenzeel en Woudenberg, hebben de boeren ludieke acties gepland. Er hangen vlaggen, er staan tractoren met spandoeken en met strobalen hebben zij 'sos Dutch farmers' geschreven. Alles om "massaal een statement te maken".
Schrijven met strobalen.
Schrijven met strobalen. © Teus van der Wind

RTV Utrecht besteedt volop aandacht aan de Vuelta. Ook de tweede etappe volgen we morgen online via web en app en de socials. Luister zaterdag weer naar het live wedstrijdcommentaar op Radio M Utrecht en hoor de achtergronden van onze verslaggevers op locatie. Op onze themapagina vind je alle nieuwtjes, achtergronden en handige informatie bij elkaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.