Wat een koers! Dit was etappe 2 van de Vuelta

Utrecht - Etappe 2 van de Ronde van Spanje is geëindigd in een massasprint op Utrecht Science Park. Sam Bennett was de snelste renner op de Leuvenlaan. De rode leiderstrui blijft in Nederlandse handen. Mike Teunissen nam die over van Robert Gesink. De rit ging begin van de middag van start in Den Bosch en voerde grotendeels door de provincie Utrecht. In dit liveblog lees je terug wat er allemaal is gebeurd.

18.30 uur Het liveblog is gesloten. Fijne avond!

18.10 uur De massasprint

© ANP

17.30 uur Finish!

17.00 uur Doorkomst Vliegbasis Soesterberg

© Caspar Huurdeman

16.50 uur uur Maté op kop, maar het lijkt een massasprint te gaan worden in Utrecht

Tim Merlier (Alpecin-Deceuninck) is op voorhand de grootste kanshebbers als het een massasprint wordt bij de Leuvenlaan op Utrecht Science Park. Andere snelle mannen zijn onder anderen Sam Bennett (Bora-hansgrohe), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Bryan Coquard (Cofidis) en Mike Teunissen (Jumbo-Visma).

16.33 uur Spaanse sferen op het Utrecht Science Park: 'Superleuk festivalletje hier'

'Beter in het echt naar de Vuelta kijken dan thuis op de bank'

16.25 uur Glas, grind en zand op de weg

Net voor Vliegbasis Soesterberg werd zojuist de weg nog even schoongemaakt door toeschouwers. In de bocht naar de Van Weerden Poelmanweg lag grind, zand en glas. Niet geveegd?
Glas rapen vlak voor Vliegbasis Soesterberg.
Glas rapen vlak voor Vliegbasis Soesterberg. © Caspar Huurdeman

16.13 uur Tuut, tuuuuuttttt!!!

16.05 uur Intussen op Vliegbasis Soesterberg

Het peloton komt hier rond 16.50 uur langs en er is een tussensprint voor de puntentrui!

15.55 uur Amerongse Berg: Nederlander Julius van den Berg als eerste boven

De renner van EF Education-EasyPost was de snelste van de later bijgehaalde kopgroep van vijf, die verder bestond uit Jetse Bol (Burgos-BH), Xabier Mikel Azparren (Euskaltel- Euskadi), Pau Miquel (Equipo Kern Pharma) en Thibault Guernalec (Arkéa-Samsic).

15.50 uur Genieten

15.44 uur Rijen dik

15.25 uur Doorkomst Rhenen!

Vuelta-peloton rijdt provincie Utrecht binnen in Rhenen

15.20 uur Steeds meer publiek bij finish in Utrecht

15.12 uur Niet iedereen in Rhenen houdt van wielrennen

'Moest met mijn vrouw mee'

15.06 uur Drukte bij kruising in de buurt van Austerlitz/Woudenberg

Hier komen de renners zo twee keer langs.
Hier komen de renners zo twee keer langs. © RTV Utrecht / Maarten Fussel

14.57 uur Twee Nederlanders in de kopgroep

Een kopgroep van renners rijdt richting onze provincie. Het zijn Jetse Bol (Burgos-BH), Julius van den Berg (EF), Xabier Azparren (Euskaltel), Pau Miquel (Kern Pharma), Thibault Guernalec (Arkéa).

14.31 uur Publiek in Rhenen en op Utrecht Science Park

13.50 uur Er werd vanmorgen al flink gekoerst bij de finish in Utrecht

Dikke Banden Race op Utrecht Science Park

13.20 uur Kinderen racen door de straten van Rhenen

13.15 uur Etappe 2 is begonnen!

13.09 uur Protesterende boeren in Woudenberg

In Woudenberg zijn enkele honderden boeren bijeen voor een demonstratie van Agractie tijdens de tweede etappe van de Vuelta. De wielrenners rijden vandaag rond 16.00 uur door het dorp. Trekkers, landbouwvoertuigen en vrachtwagens staan langs de route opgesteld in een lange rij en er hangen veel omgekeerde vlaggen.
Protest in Woudenberg.
Protest in Woudenberg. © ANP
De boerenactiegroep zei vrijdag duizenden mensen en honderden tractoren te verwachten op het actieterrein naast de route in Woudenberg. Maar met de opkomst tot nu toe is Agractie-voorman Bart Kemp naar eigen zeggen "tevreden". De actie is bedoeld om te protesteren tegen de stikstofmaatregelen die het kabinet wil nemen.
Omdat de Ronde van Spanje ook in andere landen wordt uitgezonden, zijn er leuzen te lezen in het Engels, zoals 'Save the farmer' en 'SOS Dutch Farmers'. Die laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat het vanuit de lucht zichtbaar is.

12.45 uur uur De eerste toeschouwers op de top van de Amerongse Berg

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij

11.24 uur Nog even nagenieten...

Zo verliep de ploegentijdrit van de Vuelta in Utrecht

11.16 uur Dikke Banden Race bij de finish op Utrecht Science Park

Kinderen gaan alvast de strijd aan bij de eindstreep op de Leuvenlaan.
Kinderen gaan alvast de strijd aan bij de eindstreep op de Leuvenlaan. © RTV Utrecht / Annemarie de Wit

11.06 uur Dit is de finishlijn op de Leuvenlaan in Utrecht

Eindigt etappe 2 vandaag in een massasprint op Utrecht Science Park?
Leuvenlaan.
Leuvenlaan. © RTV Utrecht / Dimitri van Tuijl

10.56 uur Zo sprak Robert Gesink de ploeg toe na de zege in Utrecht

10.40 uur Het zoontje van Vuelta-renner Jetse Bol gisteravond...

10.30 uur Het was nog tot laat in de avond feest in Utrecht

08.47 uur Vuelta trok in Utrecht ruim een kwart miljoen bezoekers

De start van de Ronde van Spanje in Utrecht heeft zo'n 260.000 bezoekers getrokken, schat de organisatie van La Vuelta Holanda. De tijdrit koerste door alle wijken van Utrecht en startte bij de Jaarbeurs.
"Het was een hele bijzondere en sfeervolle dag", aldus burgemeester Sharon Dijksma over de start van de Spaanse wielerronde. "260.000 Utrechters en bezoekers hebben genoten van het spektakel met als kers op de taart een Nederlandse winnaar. Deze dag bevestigt nogmaals dat Utrecht en fietsen bij elkaar horen."
Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af
Zo'n 260.000 bezoekers kwamen op de eerste etappe af © Jan Kruijdenberg

08.30 uur Etappe 2, een prachtige rit door de regio

De start van de tweede etappe is in het centrum van Den Bosch. Het eerste deel van de rit wordt gereden in het decor van de Zuiderwaterlinie, de Nederlandse militaire verdedigingslinie van de 16e en 17e eeuw. Na het oversteken van de grote rivieren koerst het peloton in volle vaart richting de provincie Utrecht. Om 15.21 uur worden de renners verwacht in Rhenen. Via Rhenen gaan de renners naar de Amerongse Berg, waar de eerste bergpunten te verdienen zijn. Dat zal zijn rond 16.00 uur.
Daarna gaat het verder over de Utrechtse Heuvelrug richting Amersfoort. Na een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op de Leuvelaan op het Utrecht Science Park. De tweede etappe is 175 km lang. De verwachte doorkomsttijden vind je hier.

08.15 uur Protesten op stapel

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion willen volgens het AD op de Amerongse Berg protesteren tegen de vervuiling die de Vuelta volgens hen aanricht. Boeren hebben een publieksvriendelijke actie voorbereid in Woudenberg om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Er worden 2000 tot 4000 actievoerders verwacht en honderden tractoren. Er komen geen blokkades, verzekert voorzitter Bart Kemp van organisator Agractie.
In de ochtend komen de actievoerders aan op de locatie aan de Rumelaarseweg in Woudenberg. Kemp verwacht honderden tractoren. Die moeten rond 12.00 uur binnen zijn, want dan gaan veel wegen rond het parcours dicht. Er zijn diverse sprekers en er is muziek. Om 16.00 uur komen de wielrenners langs de locatie en hopen de boeren dat zij goed in beeld komen. "Wij hebben met de Vuelta een tekst doorgesproken die zij in vijf talen gaan voorlezen. Hierin staat waarom wij boeren actievoeren", aldus Kemp.
Schrijven met strobalen.
Schrijven met strobalen. © Teus van der Wind

08.07 uur Rommel

Het was een gezellig feestje in Utrecht. Maar op veel plaatsen moet de rommel nog wel worden opgeruimd. Zoals hier aan de Biltstraat. Dat is op deze plek extra belangrijk, omdat de renners hier vandaag opnieuw zullen rijden.
© RTV Utrecht

08.05 uur Bereikbaarheid

08.00 uur Waar moet je gaan kijken? 5 tips

Over een lengte van ongeveer 10 kilometer, tussen Scherpenzeel en Woudenberg, hebben de boeren ludieke acties gepland. Er hangen vlaggen, er staan tractoren met spandoeken en met strobalen hebben zij 'sos Dutch farmers' geschreven. Alles om "massaal een statement te maken".
1. Rhenen, Lijnweg. Hier rijdt het peloton rond 15.20 uur de provincie Utrecht in. Vanaf de brug heb je niet alleen een goed uitzicht op het parcours, je kijkt ook mooi weg over de Nederrijn.
2. Woudenberg, Zeisterweg. Op de kruising met de Doornseweg komen de renners twee keer langs. Voor het eerst rond 16.00 uur, daarna nog eens rond 16.30 uur. Dit is een rechte, brede weg en waarschijnlijk is er meer dan genoeg plek om langs de route te staan. In Woudenberg en Scherpenzeel is wel een publieksvriendelijke actie van boeren gepland.
3. De Amerongse Berg. Een goede plek voor koersliefhebbers, waar de eerste punten te verdienen zijn voor de bergtrui. Aan de voet vind je wielercafé De Proloog, waar van alles te doen is.
4. Vliegbasis Soesterberg is een van de hoogtepunten in het parcours van de tweede etappe. Het zal een bijzonder gezicht zijn om de renners over de landingsbaan te zien rijden. Ook zijn hier punten te verdienen, want er is een tussensprint op de vliegbasis.
5. Utrecht Science Park. De finishlijn van de tweede etappe is op de Leuvenlaan. Wie-o-wie gaat er met de bloemen vandoor in Utrecht? Een pure sprinter of toch een rappe rittenkaper?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.