Peloton raast langs demonstrerende boeren in Woudenberg, protest enkele secondes te zien op tv

© ANP
Woudenberg - Het peloton van de Vuelta heeft zojuist de protesterende boeren in Woudenberg gepasseerd. De demonstratie verliep voor zover bekend zonder problemen; de renners werden niet gehinderd.
De boeren hoopten dat hun actie goed te zien zou zijn in het tv-verslag, zodat ook buitenlandse kijkers zien dat de boeren het oneens zijn met de stikstofplannen. Uiteindelijk waren de trekkers en spandoeken enkele seconden in beeld.
Begin van de middag hadden zich al vele trekkers langs de Randweg (N224) verzameld:
Agractie zei gisteren duizenden mensen en honderden tractoren te verwachten op het actieterrein naast de route in Woudenberg. Met de uiteindelijke opkomst is Agractie-voorman Bart Kemp naar eigen zeggen "tevreden".

'SOS Dutch Farmers'

Omdat de Ronde van Spanje in het buitenland wordt uitgezonden, zijn er leuzen te lezen in het Engels, zoals 'Save the farmer' en 'SOS Dutch Farmers'. Die laatste tekst is ook in hooibalen neergelegd, zodat het vanuit de lucht zichtbaar is. De actievoerders willen zo internationaal een signaal afgeven en hun zorg uitspreken. De Vuelta wordt in 130 landen uitgezonden en trekt 100 miljoen kijkers, benadrukt de organisatie. Het is "jammer dat er acties nodig zijn", maar "als het nodig is doen we er gewoon weer een tandje bij", aldus boer en een van de organisatoren Wim Veldhuizen.
© RTV Utrecht / Jet Verheijen
In een toespraak prees Kemp CDA-leider en minister Wopke Hoekstra, die vrijdag in het AD zei dat zijn partij het niet per se meer nodig vindt dat de doelen voor stikstofvermindering al worden gehaald in 2030, zoals is afgesproken in het regeerakkoord. "Gisteren durfde Wopke Hoekstra als eerste uit de kast te komen. Daar was een behoorlijke periode van sterke aandrang voor nodig om hem zover te krijgen. Maar het ei is gelegd en hij heeft onomwonden gezegd: de kritische depositiewaarde (kdw) moet uit de wet en we moeten opnieuw beginnen" zei Kemp.
Hij denkt dat binnen de coalitie alleen D66 nog van gedachten moet veranderen: "Ik verwacht dat de ChristenUnie en VVD zullen volgen. Wopke heeft dit weloverwogen en goed voorbereid gedaan, en hij beseft dat dit staat en hij dit niet meer kan terugtrekken. Of het kabinet klapt, of D66 gaat overstag", aldus de boerenvoorman.
De uitspraken van Hoekstra leidden tot politiek tumult. Dinsdag komt de Tweede Kamer terug van reces voor een debat over de kwestie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.