Ouders overleden kinderen doen aangifte tegen medewerker Rusthof die bij paranormaal onderzoek was

© RTV Utrecht
Amersfoort - Nabestaanden hebben opnieuw aangifte gedaan in de langslepende kwestie over de seance bij begraafplaats Rusthof in Leusden. Dit maal is de aangifte gericht tegen een medewerker van de begraafplaats die destijds bij de seance aanwezig was. Het Amersfoortse echtpaar Drost verwijt deze persoon plichtsverzuim.
In september 2021 deed een seancegroep onderzoek naar 'energieën' van overledenen op de begraafplaats. Ze hadden daarvoor toestemming van de directie. Onder begeleiding van een medewerker van de begraafplaats gingen ze na sluitingstijd de begraafplaats op. Volgens het echtpaar Drost had deze medewerker moeten ingrijpen op het moment dat de leden van de groep van de paden afweken en probeerden te communiceren met de overledenen.
"De ambtenaar in kwestie had op dat moment moeten zeggen: stoppen. Het verwijt dat wij in de aangifte hebben gezet, is plichtsverzuim. Een ambtenaar heeft gewoon te handelen conform de gedragsregels waarvoor hij of zij de eed aflegt. Dat is niet gebeurd, er is niet de rem opgezet: van dit mag niet zo verder gaan", aldus Floor Drost. Twee van zijn overleden kinderen liggen op Rusthof begraven. Hij en met name zijn vrouw hebben daarom erg veel moeite met de seance die er is gehouden.
De gemeente Amersfoort laat weten op de hoogte te zijn van de aangifte. Volgens een woordvoerder is deze persoon inmiddels niet meer in dienst. "In het kader van nazorg zullen wij deze medewerker juridische ondersteuning bieden."

Spirituele sessie

Even terug naar 11 september, vorig jaar. Na toestemming van de begraafplaatsdirecteur maar zonder weet van nabestaanden houdt een groep van zes personen ’s avonds een spirituele sessie op de begraafplaats in Leusden. Een begraafplaatsmedewerker begeleidt hen, maar al snel splitst de zeskoppige groep zich op en gaan ze tegen de afspraken in van de paden af.
Een deel van de groep komt daarmee op het Kinderhof. Dat is de kinderbegraafplaats van Rusthof. Met lichtgevende balletjes doen ze onderzoek bij verschillende kindergraven. Daarbij zouden de balletjes oplichten op het moment dat er een bepaalde energie meetbaar zou zijn. Een paar weken later vindt een nabestaande een door de groep achtergelaten wildcamera waarop beelden van de onderzoekers te zien zijn. Die beelden worden, na een Wob-verzoek van RTV Utrecht, openbaar.
De zaak heeft in Amersfoort en ver daarbuiten tot grote beroering geleid. De Nationale Ombudsman heeft op verzoek van de gemeente, die verantwoordelijk is voor de begraafplaats, onderzocht wat er precies is gebeurd, en hoe de affaire is afgehandeld. De ombudsman concludeerde dat de gemeente bij het verlenen van toestemming geen rekening heeft gehouden met de nabestaanden van mensen die op Rusthof begraven liggen.
Ook loopt er naast de meest recente aangifte tegen de medewerker nog een procedure. Het Openbaar Ministerie bekijkt ook nog een aangifte van grafschennis die collectief is gedaan door tientallen nabestaanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.