Ramon's koikarper verkozen tot mooiste van Europa: 'Hield het niet droog toen ik het hoorde'

© L1
Veenendaal - Koi-fanaat Ramon Honders moest wel even een traantje laten afgelopen weekend: een karper van de Veenendaalse hobbyist werd uitgeroepen tot Grand Champion bij het grootste koi-evenement ter wereld. Een kroon op zijn werk. "Dit is de droom van iedere hobbyhouder." Dat prijswinnende koikarpers tienduizenden euro's kunnen opleveren zegt hem niets. "Het is voor mij puur hobbyisme."
De Nishikigoi Vereniging Nederland organiseert jaarlijks de Holland Koi Show. Dit weekend kwam de internationale top samen in het Limburgse Arcen. Hobbyisten en handelaren uit binnen- en buitenland toonden hun vissen aan het grote publiek. Ook waren spectaculaire vissen en geavanceerde technieken op vijvergebied te bewonderen.
Aan de wedstrijd deden in totaal 620 vissen mee. Daarvan kregen er 272 een prijs van een jury met onder meer experts uit Japan en Amerika. Maar waar het allemaal echt om draaide, was de prestigieuze Grand Champion-titel. Meestal een prooi voor een ervaren, professionele kweker, maar dit jaar troefde Ramon dus de concurrentie af. Niet gek voor een hobbyist met een bescheiden vijver in een Veenendaalse achtertuin. Uit handen van een van de Japans juryleden ontving hij een oorkonde en plaquette.
Veenendaalse hobbyist heeft mooiste koikarper van Europa

Niet verwacht, toch gebeurd

"Ik had het niet verwacht, maar het is toch gebeurd", reageert Ramon. "Ik heb een parasiet in de vijver gehad en de vissen waren voor mijn gevoel niet in topvorm. Het witte van de huid was niet helemaal zoals ik had gehoopt."
Bij het beoordelen van de populaire Japanse siervijvervissen wordt onder meer gekeken naar de huidkwaliteit, de positionering van de schubben en de glimmende omlijning. De kunst van het koi houden is om een vis jong te kopen en die in korte tijd heel groot te laten worden. De huid is dan nog jong en glanzend, net als bij mensen.
Een show vergt geduld en een heel goede voorbereiding. "Ik geef mijn vissen bijvoorbeeld een week geen eten. Daar kunnen ze heel goed langere tijd zonder en het is nodig omdat er in de vaten bij de kampioenschappen geen filter zit. Je wil niet dat ze gaan ontlasten tijdens een show."

Met rust laten

Het selecteren van de juiste exemplaren in de winkel is een beetje een kwestie van geluk, stelt Ramon zelf. “Je kunt het wel beetje voorspellen, maar het blijven levende wezens. Je moet ze eigenlijk vooral met rust laten en pas als ze echt op hun best zijn laten meedoen aan shows." Ook het filteren van het water en de voeding spelen een belangrijke rol. Maar hoe hij zijn vissen prepareert voor de shows, wil de Veenendaler liever niet kwijt. "Dat is het geheim van de smid. Ik wil de concurrentie niet wijzer maken."
Vaten met koikarpers bij de Holland Koi Show in Arcen.
Vaten met koikarpers bij de Holland Koi Show in Arcen. © L1

Gekocht in Vianen

Ramon kocht zijn prijswinnende karper zes jaar geleden bij Chikara Koi, destijds gevestigd in Vianen en nu Nieuwegein. De Veenendaler was onder de indruk van de bouw, groeipotentie en de huidkwaliteit van de zogenoemde kohaku. "Natuurlijk zijn wij trots", zegt Chikara Koi-eigenaar John de Leur. "Ramon heeft in juni ook al een grote prijs gewonnen in Oldenzaal met een andere koi, die hij ook hier heeft gekocht. Geweldig dat wij deze vissen hebben geleverd."
De rood-witte karper van Ramon is inmiddels acht jaar en 82 centimeter lang. “Toen ik hoorde dat mijn koi Grand Champion was, kon ik het niet droog houden, ik ben hier al sinds 2004 mee bezig. Ik ben gewoon een hobbyist met een vijvertje in de achtertuin. Het maakt je wel emotioneel als je zo’n vis zo groot hebt kunnen laten worden."
Behalve de Grand Champion werd ook een andere vis van Ramon de beste in zijn klasse tot 70 centimeter. Die vis is nog jong en kan in de toekomst misschien nog uitgroeien tot een nieuwe Grand Champion, hoopt de Veenendaler, die bij een wedstrijd in België dit jaar ook al eens tweede werd.

Veel geld waard

De winnende koi van vorig jaar werd te koop aangeboden voor 56.000 euro. Honders wil het er liever niet over hebben. “Dat ze heel veel geld opleveren is een beetje mythe. In Japan misschien, maar het valt hier wel mee. En voor mij is het puur hobby, voor handelaren is het misschien anders. Ik zie deze vis het liefste nog rondzwemmen in mijn vijver en dan hoop ik haar nog eens mee te laten doen aan de competitie."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.